04:15 20 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Državljanka Rusije Marija Butina

  Savet za ljudska prava traži da se zaštiti sloboda Marije Butine u SAD

  © AFP 2019 / STR
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1160

  Šef ruskog predsedničkog Saveta za ljudska prava Mihail Fedotov uputio je pismo predsednici Komisije za građanska prava SAD Ketrin Lamon u kom je moli da preduzme napore kako bi se zaštitila ljudska prava i osnovne slobode Ruskinje Marije Butine.

  „Savet je duboko zabrinut nastalom situacijom koja se tiče mlade Ruskinje. Molim vas, poštovana gospođo Lamon, da uzmete u obzir našu zabrinutost i preduzmete sve što je potrebno za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda građanke Rusije Butine“, navodi se u pismu koje je objavljeno na sajtu Saveta za ljudska prava pri predsedniku Rusije.

  Butina je prvobitno bila optužena za zaveru, da radi kao strani agent u SAD bez registracije u Ministarstvu pravde, što je standardna optužba za slučajeve špijunaže. U utorak je optužena da zapravo radi kao agent, a ne samo da je u konspiraciji, zbog čega joj preti zatvorska kazna, više ne od 5, već od 15 godina.

  Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije je istakla da je Butina uhapšena uoči sastanka ruskog i američkog lidera, Vladimira Putina i Donalda Trampa, u Helsinkiju, očigledno sa ciljem da se minimizira pozitivan efekat samita i to učini što je pre moguće. Zaharova je navela da se stiče utisak da FBI izvršava politički nalog, jer ne postoji nikakva faktička osnova za optužbe protiv državljanke Rusije.

  Tagovi:
  Rusija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga