11:06 16 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Aktivisti Belih šlemova traže žrtve u ruševini kuće koju su navodno srušile sirijske vladine snage u sirijskoj Dari

  Zaharova: Beli šlemovi su za Sirijce zločinci

  © AFP 2019 / Mohamad Abazeed
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1360

  Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je za televiziju „Rusija 24“ komentarisala evakuaciju pripadnika organizacije Beli šlemovi iz Sirije, navodeći da su se pripadnici te organizacije „bavili provokativnom i zaista zločinačkom aktivnošću“.

  Beli šlemovi
  © AP Photo / Syrian Civil Defense White Helmets

  „Savršeno shvatam zašto Sirijci — i zvaničnici i obični ljudi — Bele šlemove i sve one koji su sa njima povezani nazivaju zločincima. Ti ljudi, koji sebe nazivaju humanitarcima, sproveli su provokativne i zaista zločinačke aktivnosti i to je dokazana činjenica“, istakla je Zaharova.

  „Njihova aktivnost asocira na aktivnost ilegalnih oružanih formacija, militanata, a ponekad i terorista koji deluju zajedno“, dodala je ona.

  Zaharova je istakla da je Rusija više puta „pružala činjenice o tome šta zapravo rade Beli šlemovi“.

  „To su i provokacije sa upotrebom hemijskih otrova i dezinformacije“, rekla je ona.

  Organizacija Beli šlemovi, široko poznata i podržana na Zapadu, isticala je da je njen cilj spasavanje civila u ratnim područjima, ali nju sirijske vlasti optužuju za veze sa ekstremistima i sprovođenje neprijateljske propagandne aktivnosti.

  Ranije je portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela saopštio da je ta zemlja evakuisala aktiviste Belih šlemova iz Sirije zajedno sa njihovim porodicama na zahtev Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i evropskih zemalja. Lokalni mediji su pisali da je tokom noćne operacije blizu 800 ljudi prevezeno preko Izraela u Jordan.

  Tagovi:
  Beli šlemovi, Marija Zaharova, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga