21:08 23 Septembar 2019
Slušajte Sputnik
  Dan zaštitnika otadžbine u ruskim gradovima

  Rusija jača zapadnu granicu sa 70 vojnih jedinica

  © Sputnik / Alekseй Malьgavko
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 720
  Pratite nas

  Više od 70 jedinica formirano je od 2016. godine u Zapadnom vojnom okrugu, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

  „Situacija na zapadnom strateškom pravcu zahteva od nas stalno usavršavanje borbenog sastava snaga i njihovih kasarni. U tu svrhu, više od 70 vojnih jedinica je formirano od 2016. godine, uključujući dve divizije i tri brigade“, rekao je Šojgu.

  Kako je on naveo, za njihovo raspoređivanje se pravi potrebna infrastruktura, do kraja godine se planira uvođenje više od 350 objekata u eksploataciju.

  „U vojnom okrugu je isporučeno oko 5000 novog i modernizovanog naoružanja i vojne tehnike, što je omogućilo da se poveća modernizacija savremenim naoružanjem sa 39 na 54 odsto“, rekao je on.

  Ministar je izrazio nadu da će održani samit Rusija-SAD dati impuls jačoj vojnoj saradnji sa Vašingtonom i zemljama NATO-a.

  „Nastavlja se jačanje NATO kontingenta van regionalnih država u Istočnoj Evropi. Od 2014. godine njihov broj se povećao sa 2 na 15 hiljada vojnika“, saopštio je Šojgu i dodao da se povećava broj vojnih vežbi. Od početka godine bilo je izvedeno više od 100 vojnih vežbi u kojima je učestvovalo do 80 hiljada ljudi.

  On je naveo da je uz pomoć SAD u Evropi otvoreno 5 centara za sajber-operacije — u Finskoj, Estoniji, Poljskoj, Nemačkoj i Francuskoj.

  „Uvlačenje u strukturu NATO-a Finske i Švedske izaziva zabrinutost“, rekao je on.

  „Takvi koraci zapadnih kolega vode ka uništenju postojećeg sistema bezbednosti u svetu, stvaraju još više nepoverenja, terajući nas da preduzmemo recipročne mere“, zaključio je Šojgu.

  Tagovi:
  NATO, Sergej Šojgu, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga