19:54 25 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1841
  Pratite nas

  Predsednik Ukrajine Petro Porošenko ne želi da prihvati realnost kada govori da je knez Vladimir navodno krstio Ukrajinu, a ne Rusiju, rekao je u intervjuu za televiziju „Rusija 24“ šef Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljnopolitičke veze, mitropolit volkolomski Ilarion.

  Ruski predsednik Vladimir Putin
  © Sputnik / Grigoriй Sыsoev

  „Ovde je prisutno revidiranje istorije jer nikakve Ukrajine nije bilo 988. godine kada je knez Vladimir krstio Rusiju. Taj događaj se vekovima smatrao kao pokrštavanje Rusije“, rekao je mitropolit Ilarion.

  On je objasnio da istoričari mogu na različite načine da govore o terminu Rus, ali ga ne treba svoditi na savremena shvatanja državnosti i savremenih granica.

  „Prema našem mišljenju, Rus nije Ukrajina, Rusija ili Belorusija. Rus je istorijska prethodnica Rusije, Ukrajine i Belorusije koja je ostala ne samo u sećanju ljudi, već i u osnovi jedinstvene Ruske pravoslavne crkve koja objedinjuje vernike i Rusije i Belorusije i Ukrajine i celog niza okolnih država, kao i naše sunarodnike u inostranstvu“, ukazao je mitropolit.

  „To je ta istorijska realnost koju ukrajinski predsednik iz nekih razloga ne želi da prihvati“, konstatovao je on.

  Početkom jula, ukrajinski predsednik Petro Porošenko je izjavio da se njegova zemlja priprema da obeleži pokrštavanje Ukrajine. On je naveo da je upravo tada i stvorena „Ukrajinska crkva“ koja treba da bude nezavisna.

  Tagovi:
  pokrštavanje, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga