13:59 13 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 510
  Pratite nas

  „Beli šlemovi“ imali su bliske veze sa ekstremistima u Siriji i doprineli su nastavku sukoba, odluka Kanade da im pruži utočište nije izazvalo iznenađenje u Moskvi, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  „Zapravo, vreme je da ih nazovemo ne ’Beli šlemovi‘ već ’Bele maske‘, jer se ispostavilo da su ljudi koji su se mnogo godina izdavali za humanitarce, a sada je to potvrđeno, strani agenti koji su u Siriji radili protiv interesa Sirije i u interesu drugih zemalja za ogromne pare. Sada se izvode na brzinu i šalju na razne strane“, naglasila je Zaharova na redovnom brifingu. 

  Ona je objasnila da su pripadnici „Belih šlemova“ imali bliske veze sa ekstremistima i da iz više razloga ne čudi da će se sada skrivati u Kanadi.

  „Prvo, dobro je poznato da je Otava, zajedno sa nekim drugim zapadnim prestonicama, odavno pružala i pruža ovoj grupi moralnu podršku i direktnu finansijsku pomoć. Radi se o prilično velikim sumama. Međutim, ovi pseudohumanitarci su se uglavnom proslavili po svojim insceniranjima koje su naručile antivladine formacije, pokušavali što je moguće duže da održe u Siriji ratno stanje, podstiču nove sukobe, sukobljavaju među sobom Sirijce i jednostavno diskredituju Siriju i sirijski narod“, istakla je ona.

  Beli šlemovi
  © AP Photo / Syrian Civil Defense White Helmets

  Organizacija „Beli šlemovi“, koja je postala naširoko poznata i podržana na Zapadu, kao svoje ciljeve proglasila je spasavanje civila u ratnim zonama, ali su je sirijske vlasti optužile za veze sa ekstremistima i sprovođenje neprijateljske propagandne aktivnosti. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je aktivnosti „Belih šlemova“ elementom velike informacione kampanje za diskreditovanje vlasti u Siriji.

  Tagovi:
  Beli šlemovi, Marija Zaharova, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga