07:11 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 380
  Pratite nas

  SAD pokušavaju da izvrše pritisak na svoje partnere iz NATO-a kada je reč o kupovini američkog naoružanja jer se pribojavaju da će izgubiti tržište, izjavio je predsednik Komiteta Saveta Federacije Rusije za odbranu Viktor Bondarev.

  Kako je precizirao, Amerikanci već sada zaostaju u prodaji svog naoružanja u poređenju sa Rusijom.

  „Takvi pokušaji su standardna praksa za Amerikance. Rusko oružje je daleko konkurentnije nego američko, pre svega zbog svojih taktičkih osobina, dok su tehničke karakteristike daleko bolje“, istakao je.

  Bondarev je naveo i da kupci to veoma dobro razumeju, usled čega se i opredeljuju da oružje nabavljaju od drugih prodavaca, između ostalog i od Rusije, a Turska je najbolji primer za to, jer je kupila ruski PVO, uprkos pretnjama da joj Amerika zbog toga uvesti sankcije.

  „Amerikanci, kako ne bi izgubili svoj kolač tržišta, pokušavaju da obavežu zemlje da kupuju njihovo oružje. Nekad to rade postepeno, a nekad putem pretnji. Ciljevi su da te zemlje budu zavisne od američkog oružja i da se udalje od Rusije“, dodao je.

  Prethodno su američki mediji preneli da Senat SAD namerava da ubrza proces isporuke američkog oružja zemljama-članicama NATO-a kako bi smanjili njihovu zavisnost od ruskog naoružanja.

  Ta inicijativa stoji u novom predlogu zakona o antiruskim merama.

  Tagovi:
  tržište, izvoz, naoružanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga