04:19 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 440
  Pratite nas

  Rusija namerava da do septembra naredne godine izgradi prototip kompleksa za geološka istraživanja dna Severnog okeana sa ciljem da se pronađu nova mesta za dobijanje nafte i gasa, prenose mediji.

  Kako se navodi, kompleks će izvoditi radove bušenja dna ledenog okeana ukupne dubine do pet metara, tamo gde je podloga mekana, kao i rupa od 25 centimetara u slučaju da su u pitanju stene.

  Radove na izradi kompleksa će izvoditi konstruktorski biro „Rubin“, jedan od svetskih lidera kada je reč o projektovanju podmornica i podvodne tehnike.

  Ovoj misiji je prethodila ekspedicija podvodnog aparata „Mir“ još 2007. godine kako bi dokazala da je arktičko dno nastavak sibirske kontinentalne platforme, te da Rusija raspolaže pravom da pretenduje na dobijanje energenata koji se tu nalaze.

  Potom je 2013. godine Fond za perspektivna istraživanja u saradnji sa „Rubinom“ osmislio plan izrade tehničkih sredstava kako bi se uopšte i pokrenuo projekat istraživanja te zone kada je reč o mestima gde bi se mogli tražiti nafta i gas.

  Nije precizirano kako će se ti radovi odvijati na dnu Severnog okeana.

  Tagovi:
  bušenje, pronalaženje, nafta, gas, Arktik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga