22:42 22 Februar 2019
Slušajte Sputnik
  Ruska aktivistkinja Marija Butina uhapšena u Vašingtonu za špijunažu

  Butina: Diskriminacija i neadekvatna medicinska pomoć

  Facebook / Maria Butina
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 215

  Ruska državljanka Marija Butina, koja se nalazi u američkom zatvoru, izjavila je da se nad njom vrši otvorena diskriminacija, kao i da joj se ne pruža adekvatna medicinska pomoć, saopštila je Ambasada Rusije u Vašingtonu.

  Butina je objasnila ruskim diplomatama koji su je sinoć posetili da je pod konstantnim psihološkim pritiskom jer joj obezbeđenje svakodnevno pretresa sobu, iako to nije praksa sa drugim zatvorenicima.

  Svi ti pokušaji, kako ocenjuje Ambasada, imaju za cilj da Butina prizna krivicu, iako su sve optužbe očigledno izmišljene i sve nosi političku konotaciju.

  Pored toga, iako su zatvorski uslovi u kojima se nalazi poboljšani, njeno stanje se, zbog artritisa od kojeg boluje, pogoršalo zbog niskih temperatura u ćeliji.

  Butina je optužena za zaveru protiv SAD, kao i za delovanje u svojstvu neregistrovanog stranog tajnog agenta. Američke službe tvrde da je organizovala aktivnosti koje sprovode strani agenti dok je radila u Ministarstvu pravosuđa.

  Uhapšena je 15. jula u Vašingtonu, a određen joj je pritvor do pojavljivanja na sudu 10. septembra.

  Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zahtevao je, u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, njeno momentalno oslobađanje i okarakterisao optužbe protiv nje kao fabrikovane.

  Butina je došla u SAD kako bi studirala međunarodne odnose, a prošlog proleća stekla je master diplomu na Univerzitetu u Vašingtonu.

  Tagovi:
  zatvor, pomoć, Marija Butina, Rusija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga