13:26 31 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 260
  Pratite nas

  Kazahstanski grad Aktau dočekuje učesnike 5. Kaspijskog samita koji počinje u deset po srednjoevropskom vremenu. Domaćin događaja, predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev je doputovao ranije u grad kako bi se uverio da je sve spremno za sastanak na najvišem nivou. Lideri Rusije, Turkmenistana, Irana i Azerbejdžana polako stižu u Aktau.

  Kao glavno mesto održavanja samita izabrana je nova zgrada Skupštine Kazahstana koja se nalazi na severu grada. Prekoputa nje, u jednoj od zgrada Kaspijskog državnog univerziteta za tehnologiju i inženjering, napravljen je pres-centar gde će se nalaziti novinari. Odatle će predstavnici medija moći da prate samit i izveštavaju sa njega.

  U pres-centru se lazi 400 radnih mesta za novinare koji predstavljaju medije ne samo iz zemalja kaspijske „petorke“, već i iz čitavog sveta. Između ostalih tu su dopisnici AFP i „Al Džazire“.

  Mediji očekuju da će biti potpisana Konvencija o pravnom statusu Kaspijskog mora, a postoje pitanja koja tek treba rešiti, među kojima je i razgraničenje po morskom dnu u južnom delu Kaspijskog mora na koji pretenduju Iran, Turkmenistan i Azerbejdžan.

  Druga tema koja interesuje medije jeste da li će se u Konvenciji naći tačka koja propisuje da oružane snage država koje nemaju izlazak na to more ne smeju da borave u njemu. Ta tačka bi trebalo da se nađe u Konvenciji. Učesnici samita će razgovarati i o različitim pitanjima eksploatacije Kaspijskog mora.

  Tagovi:
  Kaspijsko more
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga