13:32 31 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11160
  Pratite nas

  Rusija i Finska su izrazile obostranu zainteresovanost za jačanje bezbednosti na severu Evrope, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Finske Saulom Ninisteom u Moskvi.

  „Izražena je obostrana zainteresovanost za saradnju na jačanju stabilnosti i bezbednosti na severu Evrope“, rekao je Putin.

  „Rusija je podržala predlog predsednika Finske o povećanju nivoa bezbednosti tokom letova iznad Baltika“, naglasio je ruski lider.

  On je dodao da je Rusija spremna da razgovara sa NATO-om o letovima vojnih aviona, ali Alijansa to odbija.

  „To je nekonstruktivni stav koji će se, nadamo se, promeniti“, dodao je ruski lider.

  Putin je tokom sastanka podsetio finskog kolegu da Rusija ne šalje svoje vojne kontingente van svojih granica, ka državama NATO-a, dok se sa druge strane infrastruktura Alijanse pomera prema ruskim granicama.

  Srpski režiser i muzičar Emir Kusturica
  © Sputnik / Sergeй Pяtakov

  On je istakao da Moskva mora da reaguje na pojavu elemenata NATO-a kod ruskih granica jačanjem sopstvene infrastrukture.

  Komentarišući situaciju u vezi sa izgradnjom „Severnog toka 2“, ruski predsednik je rekao da je taj projekat potreban Evropi, jer su zahtevi za gasom na starom kontinentu sve veći.

  „Sopstveni resursi u evropskim zemljama, Norveškoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama se iscrpljuju. To je prosto činjenica“, naveo je ruski lider.

  On je dodao da je Rusija najoptimalniji isporučilac gasa za evropsku ekonomiju, uzimajući u obzir obim i rastojanje. 

  Putin je tokom razgovora zahvalio finskom kolegi na organizaciji rusko-američkog samita u Helsinkiju koji je on nazvao korisnim. On je nazvao nove američke sankcije Rusiji kontraproduktivnim i besmislenim.

  Predsednici Rusije i Finske su razgovarali i o rešavanju krize u Siriji i na istoku Ukrajine.

  Tagovi:
  Finska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga