19:58 29 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 120
  Pratite nas

  Pojedine kompanije su pod pritiskom političke i ekonomske ucene SAD bile prinuđene da stopiraju saradnju sa Teheranom, izjavio je zamenik inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov na naučnoj konferenciji na kojoj učestvuju predstavnici zemalja BRIKS-a.

  S tim u vezi, naveo je on, Rusija aktivno radi sa „evropskom trojkom“ (Nemačka, Francuska i Velika Britanija), kako bi osigurala ruskim kompanijama da nastave saradnju sa Iranom i nakon uvođenja sankcija od strane SAD.

  „To je stvar Evrope i tamošnjih kompanija da iskoriste mogućnost i zaštite se putem mera koje je Evropa odobrila tim povodom i koje će stupiti na snagu 7. septembra“, istakao je.

  Tu se pre svega misli na specijalne mehanizme finansiranja i plaćanja putem nacionalnih valuta. Međutim, kako je ocenio, pitanje je da li će sve te mere biti dovoljne da se saradnja održi.

  Rjabkov je pozvao partnere iz BRIKS-a da nastave saradnju sa Iranom, kao i da ne podrže inicijativu Amerike da nuklearni sporazum padne u vodu.

  „Nastavak saradnje sa Iranom je posebno važan, pre svega sa političke tačke gledišta. Bilo bi dobro kada bi se zemlje BRIKS-a priključile našim naporima“, zaključio je.

  SAD su ranije saopštile da će protiv Irana postepeno uvoditi sankcije, koje su bile ukinute nakon sklapanja nuklearnog sporazuma sa tom zemljom.

  Tagovi:
  saradnja, sankcije, Sergej Rjabkov, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga