10:25 09 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  63206
  Pratite nas

  Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko poginuo je u petak u eksploziji u restoranu u centru Donjecka. U eksploziji je teško ranjen ministar za prihode i poreze Aleksandar Timofejev.

   

  Vlasti DNR su ovo ubistvo označile kao teroristički čin, uz sumnju da je zločin izvršen po nalogu Službe za bezbednost Ukrajine, koja te optužbe negira. Osumnjičeni za ubistvo su uhapšeni, a u republici je uvedeno vanredno stanje. Provokacija na liniji razgraničenja u Donbasu za sada nema, ali su bezbednosne strukture u stanju povećane borbene gotovosti, saopšteno je iz administracije lidera DNR.

  Na hitnoj sednici Narodnog saveta DNR za vršioca dužnosti lidera republike izabran je vicepremijer Dmitrij Trapeznikov. 

  Predsednik Rusije Vladimir Putin je u telegramu saučešća povodom pogibije Zaharčenka naveo da je njegovo ubistvo podli čin, a da oni koji su izabrali put terorizma ne žele da tragaju za mirnim rešenjem sukoba u tom regionu. 

  Izrazivši saučešće žiteljima Donbasa, Putin je poručio: "Rusija će uvek biti s vama".

  Ubistvo Aleksandra Zaharčenka osudili su brojni ruski zvaničnici, među kojima su portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, predsednik Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov, poslanica Državne dume Rusije Natalija Poklonska i drugi. 

  Pored osude ubistva, Moskva naglašava da je neophodno sačuvati Minski sporazum, koji utvrđuje uslove za rešavanje krize na jugo-istoku Ukrajine.

   

  Najnovije vesti
  • 22:50

   Kadirov: Spremni da pružimo svu podršku narodu DNR

   Čečenski lider Ramzan Kadirov
   © Sputnik / Said Carnaev

   Lider Čečenije Ramzan Kadirov je izjavio da je spreman da pruži svu neophodnu pomoć žiteljima samoproglašene DNR povodom ubistva lidera republike Aleksandra Zaharčenka.

   „U ovom teškom danu za Donbas izjavljujem da smo spremni da pružimo svu neophodnu pomoć i podršku, nećemo vas ostaviti same sa svojom nesrećom“, napisao je Kadirov na svom telegram kanalu.

   Lider Čečenije je Zaharčenka nazvao iskrenim, hrabrim čovekom, predanim svom narodu. On je izrazio saučešće rođacima, bližnjima i svim žiteljima DNR povodom pogibije Zaharčenka.


  • 22:38

   Sahrana Zaharčenka 2. septembra

   Aleksandar Zaharčenko biće sahranjen 2. septembra, rekao je vršilac dužnosti lidera DNR Dmitrij Trapeznikov. 

   „Zbog onoga što se dogodilo objavljena je trodnevna žalost – od 1. do 3. septembra“, rekao je Trapeznikov.

  • 22:19
   Dmitrij Trapeznikov i Denis Pušilin

   Ukrajina prebacuje vojnu tehniku, u Donjecku očekuju provokaciju

   Mere bezbednosti u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici pojačane su zbog ubistva lidera DNR Aleksandra Zaharčenka, rekao je novinarima vršilac dužnosti lidera DNR Dmitrij Trapeznikov.
   Dalje
  • 22:12
   Marija Zaharova

   Zaharova: Nema sumnje da iza ubistva Zaharčenka stoji Kijev

   Praktično nema sumnje da iza ubistva lidera DNR Aleksandra Zaharčenka stoji Kijev, rukopis je očigledan, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
   Dalje
  • 21:55
   Restoran u kom je ubijen Aleksandar Zaharčenko

   Ovako sada izgleda restoran u kojem je ubijen Zaharčenko (foto, video)

   Razbijena stakla, polomljena vrata, delovi drvenih dasaka — tako sada izgleda restoran „Separ“ u centru „Donjecka“, u kojem je danas odjeknula snažna eksplozija.
   Dalje
  • 21:50

   Jedanaestoro ljudi je povređeno u eksploziji u centru Donjecka, u kojoj je poginuo lider DNR Aleksandar Zaharčenko, saopštio je izvor.

   "U eksploziji je stradalo 11 ljudi. To su i poginuli i ranjeni", rekao je izvor, ali nije naveo tačan broj poginulih.

   "Prilikom eksplozije je stradala i Natalija Volkova, rukovodilac omladinskog krila organizacije Bastion Donbasa. Njeno stanje je ocenjeno kao krajnje teško", rekao je izvor.

  • 21:45
   Linija razgraničenja u DNR

   Vlasti DNR zatvorile sve granice, ukrajinska vojska u stanju borbene gotovosti

   Vlasti samoproglašene Donjecke narodne republike zatvorile su granice, uključujući i granice s Rusijom i LNR, radi izvođenja specijalne operacije za održavanje reda, izjavio je savetnik lidera DNR Aleksandar Kazakov.
   Dalje
  • 21:14
   Poslednji snimak Aleksandra Zaharčenka

   Objavljen poslednji snimak Aleksandra Zaharčenka (video)

   Ubijeni lider DNR-a Aleksandar Zaharčenko poslednji put je viđen u javnosti u četvrtak, dan pre atentata. Zaharčenko je tom prilikom položio cveće na spomenik preminulom ruskom pevaču Josifu Kobzonu u Donjecku.
   Dalje
  • 20:56

   Oproštaj s liderom samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandrom Zaharčenkom biće održan u Donjecku 3. septembra, izjavio je u petak savetnik lidera DNR Aleksandar Kazakov.

  • 20:43

   Basurin: Eksplozivna naprava bila je u kafiću

   Eksplozivna naprava, usled čije je detonacije poginuo lider DNR Aleksandar Zaharčenko, nalazila se unutar kafića, saopštio je u petak uveče zamenik komandanta Operativne komande DNR Eduard Basurin.

   „Istražni organi sada rade na tome. Istražuje se kako i gde, a posle toga će biti izdato zvanično saopštenje“, rekao je Basurin.

  • 20:25
   Dmitrij TrapeznikovLider DNR Aleksandar Zaharčenko i vicepremijer Dmitrij Trapeznikov

   Ovo je novi lider DNR

   Vicepremijer samoproglašene Donjecke narodne republike Dmitrij Trapeznikov saopštio je da je imenovan za vršioca dužnosti lidera DNR.
   Dalje
  • 20:13

   Basurin: Ukrajinska vojska na liniji razgraničenja u stanju borbene gotovosti

   Zamenik načelnika štaba ustanika Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basurin
   © Sputnik / Sergeй Averin

   Posle ubistva Zaharčenka vlasti DNR su zabeležile da je ukrajinska vojska na liniji razgraničenja dovedena u stanje borbene gotovosti, izjavio je Eduard Basurin.

   DNR ima dovoljno snage i sredstava da se odupre eventualnoj agresiji Ukrajine, izjavio je Eduard Basurin.

   "Glavni cilj jeste destabilizacija situacije, kako u republici, tako i na liniji razgraničenja", rekao je Basurin za televizijski kanal "Rusija 1".

   On se obratio ukrajinskom vojnom rukovodstvu i predsedniku Ukrajine Petru Porošenku, izjavivši da oni ništa ne mogu da učine: "Stojimo na straži na granicama naše republike". 

    

  • 20:10

   Eduard Basurin: Vlasti DNR posle ubistva Zaharčenka potpuno kontrolišu situaciju u republici

  • 20:07

   Predstavnik SBU: Moguće da su ruske specijalne službe ubile Zaharčenka

   Predstavnik Službe za bezbednost Ukrajine Igor Guskov izjavio je u petak da ne isključuje mogućnost da su u ubistvo lidera DNR Aleksandra Zaharčenka umešane ruske specijalne službe. 

   „Ne isključujemo pokušaje ruskih specijalnih službi da uklone prilično mrsku figuru, koja je, imamo informacije, smetala Rusima i danas postala suvišna… Prema našim podacima, iza te eksplozije stoje ili militanti, ili ruske specijalne službe“, izjavio je Guskov za televizijski kanal „112 Ukrajina“. 


  • 19:59
   Mesto ubistva Aleksandra ZaharčenkaPripreme za Paradu pobede u Donjecku

   Basurin: U ubistvo Zaharčenka umešane SAD

   U ubistvo lidera DNR Aleksandra Zaharčenka umešane su SAD, izjavio je za televizijski kanal „Rusija 1“ zamenik komandanta Operativne komande samoproglašene Donjecke narodne republike Eduard Basurin.
   Dalje
  • 19:47

   Vršilac dužnosti lidera DNR najverovatnije će biti vicepremijer Dmitrij Trapeznikov, saopštio je u petak poslanik Narodnog saveta DNR Vladislav Brig.

  • 19:45

   Istražni komitet Rusije pokrenuo istragu o ubistvu Zaharčenka

   Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivičnu istragu o pogibiji lidera DNR i ranjavanju ministra za prihode i poreze samoproglašene republike, saopštila je portparolka Komiteta Svetlana Petrenko.

   Lider DNR Aleksandar Zaharčenko poginuo je u petak uveče u eksploziji koja se dogodila u restoranu „Separ“ u centru Donjecka, dok je ministar Timofejev teško ranjen.

   „Takva dejstva su usmerena i protiv interesa Ruske Federacije u sferi borbe protiv terorizma“, rekla je Petrenkova.


  • 19:42
   Lider DNR Aleksandar Zaharčenko na konferenciji za medije u Donjecku

   Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo Zaharčenka

   Osumnjičeni za ubistvo lidera samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka su uhapšeni, saopštio je savetnik lidera DNR Aleksandar Kazakov.
   Dalje
  • 19:38
   Vladimir Putin

   Putin žiteljima DNR: Rusija će uvek biti s vama

   Povodom ubistva lidera samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je to podli čin. Oni koji su izabrali put terorizma ne žele da traže mirno rešenje sukoba, izjavio je ruski predsednik.
   Dalje
  • 19:31

   Ruski ambasador u SAD: Potrebno sačuvati Minski sporazum

   Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov
   Press-služba Minoboronы RF

   Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov smatra da je nakon pogibije lidera samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka neophodno uložiti napore da se sačuva Minski sporazum.

   Zaharčenko je poginuo u petak uveče u eksploziji koja se dogodila u restoranu „Separ“ u centru Donjecka. U eksploziji je teško ranjen ministar za prihode i poreze Aleksandar Timofejev.

   „To što se danas dogodilo je tragedija“, rekao je Antonov u programu televizijskog kanala „Rusija“.

   „Naravno, to je još jedan signal da se Minski sporazum mnogima ne dopada. I danas smo dužni, prema mom mišljenju, da uložimo dodatne napore da on bude sačuvan od uništenja, da ne dozvolimo da on propadne“, naglasio je ruski diplomata.

   On je saopštio da očekuje sastanak sa specijalnim predstavnikom SAD za Ukrajinu Kurtom Volkerom da bi razgovarali o tome šta mogu zajedno da učine da ne dozvole da propadne Minski sporazum.


  • 19:26

   Hitna sednica Saveta ministara samoproglašene Donjecke narodne republike počela je u petak povodom ubistva lidera DNR Aleksandra Zaharčenka, saopštila je portparolka lidera DNR Aljona Aleksejeva.

  • 19:08

   Iza ubistva lidera samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka stoje isti oni ljudi koji su ubili komandire „Givija“ i „Motorolu“, izjavio je savetnik lidera DNR Aleksandar Kazakov.

   „Postoji samo jedna varijanta – to su isti oni koji su ubili 'Givija' i 'Motorolu'“, rekao je Kazakov odgovarajući na pitanje novinara ko je organizovao ubistvo lidera DNR.


  • 19:01

   Provokacija na liniji razgraničenja u Donbasu nema, ali su bezbednosne strukture u stanju povećane borbene gotovosti, saopštio je savetnik lidera DNR.

  • 18:59

   Meni restorana u kojem je ubijen Aleksandar Zaharčenko.

   Jelovnik restorana u kom je ubijen Zaharčenko
   RIA Novosti
  • 18:58

   Zaharova: Zapad treba da garantuje nepristrasnu istragu o ubistvu Zaharčenka

   Marija Zaharova
   © Sputnik / Vladimir Astapkovič

   Situacijom u Ukrajini upravljaju zapadne zemlje, zbog čega su one dužne da garantuju nepristrasnu istragu o ubistvu lidera samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

   „Mnogi svetski političari, rukovodstvo mnogih svetskih država, može se reći, preuzeli su situaciju u Ukrajini pod svoje okrilje i pod sopstvenu kontrolu, govoreći o tome da praktično ručno kontrolišu tu situaciju i rade sve da se miran život vrati u Ukrajinu, a da je Ukrajina postala obrazac demokratije“, rekla je Zaharova za televizijski kanal „Rusija 24“.

   Prema njenim rečima, polazeći od tih faktora, kao i od garancija i izjava lidera vodećih država sveta da treba učiniti sve da situacija u Ukrajini pređe pod njihovu kontrolu, sada oni treba da garantuju i nepristrasnu istragu.

    

  • 18:52

   Vlasti DNR proglasile ubistvo Zaharčenka terorističkim napadom.

  • 18:44

   Predstavnik Operativne komande DRN saopštio je da je Donjeck zatvoren za ulazak i izlazak zbog terorističkog napada.

  • 18:41

   Savet ministara DNR u petak je sazvao hitnu sednicu povodom ubistva Zaharčenka. Na sednici će biti imenovan vršilac dužnosti lidera DNR.

  • 18:39
   Aleksandar Zaharčenko

   Ko je bio Aleksandar Zaharčenko?

   Ubijeni lider samoproglašene Donjecke narodne republike već u prvim danima posle državnog udara u Kijevu, maja 2014. godine, postavljen je za vojnog komandanta Donjecka.
   Dalje
  • 18:39
   Natalija Poklonska

   Poklonska: Zaharčenko je poginuo kao heroj i verni sin svog naroda

   Komentarišući ubistvo lidera samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka, poslanica Državne dume Rusije Natalija Poklonska izjavila je da je on poginuo kao heroj i verni sin svog naroda.
   Dalje
  • 18:34

   Lider samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko preminuo je usled teškog ranjavanja glave, saopštio je izvor iz Vlade DNR.

  • 18:26
   Tabla na ulazu u zgradu Službe bezbednosti Ukrajine (SBU)

   SBU negira optužbe za umešanost u ubistvo Zaharčenka

   Služba bezbednosti Ukrajine potvrđuje da je u petak poginuo lider samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko, ali negira optužbe za umešanost u taj zločin, saopštila je portparolka SBU Jelena Gitljanska.
   Dalje
  • 18:19

   Zamenik predsednika Saveta ministara samoproglašene Donjecke narodne republike i ministar za prihode i poreze DNR Aleksandar Timofejev teško je ranjen u eksploziji u Donjecku, saopšteno je na zvaničnom sajtu DNR.

  • 18:17

   Šef Komiteta za pitanja ZND Državne dume: Iza ubistva Zaharčenka stoji SBU

   Iza ubistva lidera DNR Aleksandra Zaharčenka stoji Služba bezvednosti Ukrajine, rekao je zamenik predsednika Komiteta Državne dume Rusije za pitanja Zajednice Nezavisnih Država Viktor Vodolacki.

   „Ovo je strašna tragedija za Donjecku narodnu republiku… On je gradio planove za razvoj republike, za socijalno-ekonomski standard republike, mnoštvo planova, imao je projekte o stadijumima realizacije, povezane s daljom integracijom DNR s ruskom ekonomijom. Razmatrana su i pitanja otvaranja kadetskih korpusa na teritoriji DNR, 7. i 8. Septembra trebalo je da se sastanemo da bismo potvrdili dogovor“, rekao je Vodolacki.


  • 18:13

  • 18:11

   Marija Zaharova: Moskva ubistvo lidera DNR Aleksandra Zaharčenka smatra terorističkim činom

   Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
   © Sputnik / Sergeй Mamontov

   „Umesto da ispuni odredbe Minskog sporazuma i da traga za putevima rešavanja unutrašnjeg sukoba, kijevska partija rata realizuje terorističke scenarije, pogoršavajući ionako složenu situaciju u regionu. Ne ispunivši obećanja o miru, rešili su, očigledno, da pređu na krvavu borbu“, rekla je Zaharova novinarima. 


  • 18:07

  • 18:06

   Predsednik Narodnog saveta DNR Denis Pušilin: Donjeck će se osvetiti za ovaj zločin.

  • 18:03
   Rusko ministarstvo spoljnih poslova

   Moskva o ubistvu Zaharčenka: Kijevska partija rata prešla na krvavu borbu

   Kijevska partija rata realizuje teroristički scenario, pogoršavajući situaciju u regionu, koja je ionako loša, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije povodom vesti da je u terorističkom napadu u Donjecku ubijen lider DNR Aleksandar Zaharčenko.
   Dalje
  • 17:53

   Zabrinuti smo kako će se pogibija Zaharčenka odraziti na minski proces, izjavio je predsednik Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

   Iza ubistva Zaharčenka stoji Služba bezbednosti Ukrajine. Zaharčenko je imao mnogo planova za razvoj i integraciju DNR, izjavio je poslanik Državne dume Rusije Vodolacki.

   Lider Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko
   © Sputnik / Mihail Parhomenko

   Lider DNR je poginuo u eksploziji u restoranu 'Separ'“, rekao je Berdičevski novinarima.

   Iz administracije lidera DNR je saopšteno da je Aleksandar Zaharčenko poginuo u terorističkom napadu.

   „Nažalost, lider DNR Aleksandar Zaharčenko poginuo je u terorističkom napadu. Okolnosti se utvrđuju“, navedeno je u saopštenju.

   Ranije je izvor u bezbednosnim strukturama DNR saopštio da je u eksploziji ranjen ministar za prihode i poreze Aleksandar Timofejev, koji je prevezen u bolnicu.

   Teritoriju oko restorana opkolila je policija. Na licu mesta rade saradnici Ministarstva za vanredne situacije i policije.

   Ranije je saopšteno da je u restoranu u centru Donjecka, udaljenom stotinak metara od rezidencije Zaharčenka, odjeknula eksplozija, da je jedan čovek poginuo, a da je troje ljudi ranjeno. 


  Uživo
  Teroristički napad: Ubijen Zaharčenko, vojska DNR na liniji razgraničenja
  +
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga