04:49 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 360
  Pratite nas

  Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini izjavio je u intervjuu za televiziju RT da će Evropa imati šansu da preispita odnose sa Rusijom.

  „U maju sledeće godine postojaće istorijska prilika da se konačno promeni odnos snaga u Evropi“, rekao je Salvini, očigledno implicirajući na izbore za Evropski parlament koji će se održati krajem maja 2019. godine.

  On je dodao da ne vidi „nikakvog ekonomskog, političkog, socijalnog ni kulturnog smisla“ u antiruskim sankcijama.

  „Stalno skrećem pažnju vlade na gubitke i nastaviću to da radim“, zaključio je vicepremijer.

  Salvini redovno kritikuje antiruske sankcije. Tako je u julu obećao da će Italija biti jedna od prvih zemalja koje će se založiti za ukidanje ekonomskih ograničenja EU. Ranije je ministar najavio da postoji spremnost da se razgovara o statusu Krima i priznao da će vlada staviti veto na proširenje sankcija zbog ponovnog ujedinjenja poluostrva sa Rusijom. On je, takođe, naglasio da je Moskva značajan partner Rima u trgovini i energetici, pa je neophodno da se polazi od principa dobrosusedstva.

  Odnosi Rusije i Zapada su se pogoršali zbog situacije u Ukrajini. Zapadne zemlje uvele su niz sankcija, a Moskva je primenila recipročne mere.

  Ruske vlasti su više puta odbacivale optužbe za mešanje u poslove Ukrajine, naglašavajući da Rusija nije strana u sukobu u Donbasu i predmet Minskih sporazuma i više puta izjavile da je razgovor na jeziku sankcija kontraproduktivan.

  Tagovi:
  sankcije, Mateo Salvini, Italija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga