00:07 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 08
  Pratite nas

  Hladni rat „nikuda nije ni odlazio“, menja se samo njegovo usijanje, smatra bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov.

  Gorbačov je u četvrtak predstavio svoju novu knjigu „U svetu koji se menja“, posvećenu spoljnoj politici u doba perestrojke i zasnovanu na dokumentima i zapisima razgovora sa svetskim liderima u vremenu perestrojke.

  „On nije ni prestajao. Samo se menja usijanje“, rekao je Gorbačov na prezentaciji knjige, odgovarajući na pitanje da li se Hladni rat vraća.

  Pritom je na pitanje da li misli da trenutna situacija u svetu opoziva njegova dostignuća kao lidera SSSR-a, Gorbačov odgovorio: „To niko neće moći da učini“.

  Na pitanje da li je Komunistička partija mogla da očuva uticaj i vlast da se 1991. nije dogodio puč, Gorbačov je odgovorio: „Mislim da je mogla“.

  U noći 19. avgusta 1991. godine predstavnici vrhovnog rukovodstva SSSR-a, koji se nisu slagali sa politikom reforme predsednika države Mihaila Gorbačova i nacrtom novog saveznog sporazuma, formirali su državni komitet za vanredne situacije u SSSR-u. Ovaj datum ušao je u istoriju države kao avgustovski puč. Na ovaj dan održan je pokušaj da se Gorbačov ukloni sa mesta predsednika i promeni politika koju je vodio.

  Tagovi:
  hladni rat, Mihail Gorbačov, SSSR
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga