23:06 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  59220
  Pratite nas

  Komentarišući obaranje aviona Il-20 u Siriji, predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je neophodno da se to ozbiljno razjasni.

  „Bez sumnje, time moramo ozbiljno da se pozabavimo, a naš stav prema tragediji je dat u izjavi Ministarstva odbrane Rusije, koja je dogovorena sa mnom“, istakao je Putin na konferenciji za novinare posle rusko-mađarskih pregovora.

  On je dodao da će Rusija na obali Sirije nakon tog incidenta osigurati dodatnu bezbednost svojih vojnika u Siriji.

  „Što se tiče uzvratnih dejstava, one će biti usmerene, pre svega, na dodatnu osiguravanje bezbednosti naših vojnika i naših objekata u Siriji. I to će biti takvi koraci koje će svi zapamtiti“, naglasio je Putin.

  Putin je izjavio saučešće porodicama poginulih članova posade aviona oborenog u Siriji Il-20.

  „Kada ljudi umiru, pogotovo u takvim tragičnim okolnostima, to je uvek nesreća, nesreća za sve nas, za zemlju i za porodice poginulih. S tim u vezi, naravno, izjavljujem svoje saučešće porodicama poginulih“, rekao je Putin.

  Situaciju sa napadom turskog lovca na ruski avion ne treba porediti sa današnjom tragedijom, do koje je doveo čitav splet tragičnih slučajnosti, kazao je ruski predsednik.

  „Što se tiče vašeg poređenja sa poznatim događajima, kada je turski lovac oborio naš avion, to je ipak druga situacija. Tada je turski lovac namerno oborio naš avion. Ovde se pre čini da je u pitanju niz tragičnih slučajnosti, jer nije izraelski avion obarao naš“, objasnio je Putin.

  Predsednik Rusije saopštio je da je na današnjem sastanku informisao premijera Mađarske Viktora Orbana o procesu rešavanja sirijske krize. 

  „Gospodina Orbana sam informisao o poslednjem razvoju procesa rešavanja sirijske krize, a posebno je naglašen značaj socijalno-ekonomske obnove Sirije“, rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon rusko-mađarskih pregovora. 

  Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je avion Il-20 oboren raketom sirijskog sistema S-200, nakon što su izraelski avioni namerno stvorili opasnu situaciju u području sirijske Latakije. Krijući se iza ruskog aviona, izraelski avioni su ga stavili na udar sirijskih sistema PVO S-200.

  Tagovi:
  Il-20, Vladimir Putin, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga