15:34 20 Mart 2019
Slušajte Sputnik
  Premijer Izraela Benjamin Netanijahu

  Netanijahu najavio sastanak vojski Rusije i Izraela

  © AP Photo / Sebastian Scheiner
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 019

  Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je da se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovorio da se sastanak ruskih i izraelskih vojnih delegacija održi u najskorije vreme kako bi se razgovaralo o koordinaciji akcija u Siriji.

  „Nastavićemo da radimo protiv jačanja iranskog prisustva u Siriji i nastavićemo koordinaciju između Odbrambenih snaga Izraela i Oružanih snaga Rusije. Dogovorio sam se sa predsednikom (Rusije Vladimirom) Putinom da se radne grupe uskoro sastanu kako bi se taj cilj postigao“, rekao je Netanijahu pre odlaska u Njujork gde će prisustvovati Generalnoj skupštini UN.

  Posle obaranja ruskog izviđačkog aviona Il-20 prošle nedelje, Netanijahu je dva puta razgovarao telefonom sa Putinom. Njihov poslednji razgovor održan u u ponedeljak, nakon što je ruska vojska najavila niz mera kao odgovor na incident, uključujući i predaju Sirijcima sistema za protivvazdušnu odbranu S-300, koji bi mogao da zakomplikuje dejstva izraelske vojske u susednoj zemlji.

  Između Rusije i Izraela je od jeseni 2015. na snazi mehanizam komunikacije koji služi da ih zaštiti od slučajnih sukoba i drugih opasnih incidenata tokom operacija u Siriji, gde Izraelci redovno napadaju objekte vojnog prisustva Irana i njegovih satelita.

  Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 24. septembra objavio o merama za povećanje bezbednosti ruskih vojnika u Siriji kao odgovor na obaranje Il-20, a Rusija smatra da je za taj incident odgovoran Izrael. Prema njegovim rečima, u skladu sa naredbom predsednika, Moskva će opremiti komandne punktove sirijske protivvazdušne odbrane automatizovanim sistemima za kontrolu, koje imaju samo Oružane snage Rusije, a takođe će izvršiti elektronsko potiskivanje satelitske navigacije, avionskih radara i sistema veze ratnog vazduhoplovstva koji napadaju objekte na sirijskoj teritoriji, a što je najvažnije, u naredne dve nedelje će Siriji predati sistem S-300. Ministar je istakao da je Rusija 2013. godine na zahtev Izraela obustavila isporuke S-300 u Siriju, ali sada se situacija promenila i to ne krivicom Rusije.    

  Sirija je još 2010. godine potpisala ugovor za S-300, ali je u fazi realizacije ugovor bio anuliran. Izraelske vlasti su tada bile zabrinute da će samo jedna baterija tog sistema omogućiti Siriji da kontroliše i zatvori nebo za sve izraelske avione.

  Tagovi:
  Benjamin Netanijahu, Izrael, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga