00:30 03 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1112
  Pratite nas

  Želja Moskve da zajedno sa Londonom učestvuje u istrazi incidenta sa trovanjem Sergeja i Julije Skripalj bila je ignorisana i Rusija je lišena mogućnosti da dobije bilo kakve materijale o tom slučaju, saopštio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

  „Rusija je od samog početka predlagala zajedničku istragu incidenta. Umesto toga, ta želja Moskve je ignorisana i Moskva je lišena mogućnosti da dobije bilo kakve materijale“, saopštio je Peskov novinarima.

  On je dodao da Kremlj neće učestvovati u diskusijama koje se vode u medijima o prošlosti jednog od osumnjičenih za trovnje Skripalja — Ruslana Boširova.

  „Bi-Bi-Si ne može nešto da potvrdi, Bi-Bi-Si nešto pretpostavlja itd. Pošto se čitava diskusija vodi na nivou medija, mi kao Kremlj nećemo više učestvovati u toj diskusiji“, rekao je Peskov.

  Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorično poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripalja vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.

  Rusija je više puta predlagala zajedničku istragu o incidentu, ali je London ignorisao ovu inicijativu i odbio pristup žrtvama. Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uhvatilo je britansku premijerku Terezu Mej u laži. Ona je tvrdila da je otrov proizveden u Rusiji. Međutim, laboratorija „Porton Daun“ je to demantovala.

  Kasnije je London objavio fotografije dvojice „osumnjičenih za trovanje Skripaljevih“, tvrdeći da su to dva agenta GRU, Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Moskva je saopštila da ova imena „ništa ne govore“ Rusiji i ponovo pozvala Britaniju da pređe sa optužbi i manipulacije na saradnju.      

  Tagovi:
  Dmitrij Peskov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga