16:11 26 Mart 2019
Slušajte Sputnik
  Vladimir Putin i Toni Bler

  Bivši šef MI6 žali što je „pomogao“ Putinu 2000. godine

  POOL
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1068

  Bivši rukovodilac britanske obaveštajne službe MI6 Ričard Dirlav je govorio o zajedničkoj poseti Marijinskom pozorištu Vladimira Putina i tadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera 2000. godine, piše „Tajm“.

  Toni Bler
  © REUTERS / Bria Webb

  Ričard Dirlov se nalazio na čelu MI6 u periodu od 1999. do 2004. godine. Bivši šef specijalne službe izjavio je da mu se tokom predsedničke kampanje u Rusiji 2000. godine obratio „jedan od visokih zvaničnika specijalne službe u Londonu“ i interesovao se „da li će Bler posetiti premijeru Sergeja Prokofjeva ’Rat i mir‘ u Marijinskom pozorištu u Sankt Peterburgu zajedno sa Putinom“, piše list.

  „Dugo smo razgovarali u Londonu da li Toni Bler treba da prihvati poziv i odlučili da je to neobična i jedinstvena mogućnost i prihvatili poziv“, rekao je Dirlav i dodao da su kasnije u Londonu „jako zažalili“ zbog svoje odluke da „pojačaju“ reputaciju novog ruskog predsednika.

  „Međutim, ne zaboravljajte da je to bio period kada su odnosi sa Rusijom bili prilično dobri“, rekao je bivši šef MI6 i podsetio da su se kasnije desile stvari kao što je odbijanje ekstradicije Borisa Berezovskog, boravak u Britaniji Ahmeda Zakajeva i ubistvo Aleksandra Litvinjenka.

  Dirlav je podsetio da su se dobri odnosi tokom godinu, godinu i po pretvorili u zategnute i veoma komplikovane.

  Kremlj nije želeo da komentariše izjavu Dirlava.

  „Ne znamo da MI6 daje dozvolu premijeru kako da se ponaša na nekom događaju. To je nova informacija. U ostalom, to nije povod za naše komentare“, saopštio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

  Tagovi:
  Vladimir Putin, Velika Britanija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga