07:22 21 Mart 2019
Slušajte Sputnik
  Marija Zaharova

  Da li Stoltenberg najavljuje novi svetski poredak

  © Sputnik / Aleksandr Galьperin
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3833

  Zapad kao i pre pokušava da uvuče Makedoniju u NATO, čak i nakon referenduma o promeni imena, izjavila je na redovnom nedeljnom brifingu portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

  Obećanje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da će ta organizacija primiti Makedoniju u svoje redove početkom 2019. godine je nedopustivo, jer odluku prvo treba da donesu parlamenti Makedonije i Grčke, smatra Zaharova.

  „Ako govorimo o nemešanju u unutrašnje stvari, onda se ne sme agitovati za i protiv, ako se govori o referendumima. Ako govorimo o nemešanju u unutrašnje stvari i poštovanju prava, uključujući međunarodno, tada rukovodilac jednog bloka država ne sme da govori o odlukama koje će doneti parlament neke države“, naglašava portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.

  „Ili treba jednom priznati da se to može i tada će nastati neki novi svetski poredak“, dodala je Zaharova.

  „Nastavlja se najgrublje mešanje spolja u unutrašnje stvari Makedonije. Cilj je jasan: to bilo koju cenu uvući Skoplje u Alijansu“, naglasila je ona.

  Zaharova je saopštila da je iznenađena zaključcima komisije OEBS-a koja je pratila održavanje referenduma u Makedoniji.

  „Velika propagandna kampanja Zapada se predstavlja na pozitivan način. To je ne samo normalno, već je i plus. Šta bi bilo da Moskva pozove Makedonce da glasaju za nešto? To bi odmah bilo shvaćeno kao mešanje u unutrašnje stvari. To nisu samo dvostruki standardi, to je i zloupotreba društvenih pravila i normi“, dodala je ona.

  Ona je još jednom ponovila ruski stav da se dugoročne odluke mogu donositi samo bez mešanja spolja.

  Tagovi:
  Marija Zaharova, Rusija, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga