02:11 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 013
  Pratite nas

  Ministri inostranih poslova zemalja Evropske unije odobriće 15. oktobra novi mehanizam uvođenja sankcija u vezi sa širenjem i upotrebom hemijskog oružja, navedeno je u petak u saopštenju nakon pregovora.

  Vlasti Evropske unije saopštile su ranije da će u okviru izrade mera u sferi bezbednosti posle incidenta u britanskom Solsberiju izraditi mere za podršku međunarodnim normama posredstvom „sankcionog režima“ povezanog s hemijskim oružjem. 

  „Očekuje se da će Savet usvojiti niz odluka i zaključaka bez razmatranja, uključujući usvajanje novog režima sankcija u vezi sa hemijskim oružjem“, navedeno je u saopštenju. 

  U zaključcima koji su odobreni na samitu Evropske unije krajem juna navedeno je da EU „poziva da se što pre usvoji novi režim ograničavajućih mera EU radi rešavanja problema upotrebe i širenja hemijskog oružja“. 

  U Solsberiju su 4. marta bili otrovani bivši oficir Državne obaveštajne uprave Rusije Sergej Skripalj, koji je u Rusiji ranije bio osuđen za veleizdaju, i njegova ćerka Julija. London smatra da je u trovanje Skripalja supstancom A-234 umešana ruska država, što Moskva kategorički negira.

  Tagovi:
  hemijsko oružje, sankcije, Sergej i Julija Skripalj, Solsberi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga