16:09 26 Mart 2019
Slušajte Sputnik
  Zasedanje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve

  Ruska pravoslavna crkva prekida dijalog sa vaseljenskim patrijarhom

  Press-služba Patriarhii RPC
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1302

  Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve, koji se danas sastao u Minsku, saopštio je da je nemoguće nastaviti dijalog sa vaseljenskim patrijarhom zbog situacije sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom.

  „Na današnjem zasedanju Svetog sinoda doneta je odluka da se prekine svaki dijalog sa vaseljenskim patrijarhom. Prinuđeni smo na ovakvu odluku jer su ka tome vodili njegovi svi potezi u poslednje vreme“, izjavio je novinarima mitropolit Ilarion, šef ruske crkvene diplomatije.

  Budući da je reč o prekidu euharističkog dijaloga, kako je precizirao mitropolit, ruski sveštenici više neće moći da učestvuju u zajedničkim liturgijama sa sveštenicima Carigardske patrijaršije, a vernici neće moći da se pričešćuju u tamošnjim crkvama.

  On je rekao i da se Ruska pravoslavna crkva nada da će vaseljenski patrijarh promeniti svoju odluku o dodeli autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

  „Nadamo se da će zdrav razum pobediti, da će patrijarh promeniti odnos prema aktuelnoj crkvenoj realnosti. Međutim, sve dok se to ne dogodi, sve dok nezakonite i antikanonske odluke Carigrada ostanu sna snazi, mi nećemo moći da nastavimo dijalog“, istakao je mitropolit.

  Takođe, Ruska pravoslavna crkva se nada da će ukrajinski predsednik Petro Porošenko održati obećanje i da neće progoniti vernike kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

  Tagovi:
  dijalog, Ruska pravoslavna crkva, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga