16:23 18 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  13514
  Pratite nas

  Vernici Ruske pravoslavne crkve neće moći da se mole i pričešćuju u crkvama i manastirima na poluostrvu Atos u Grčkoj u kojima se pominje ime poglavara Carigradske patrijaršije, zbog raskola RPC i Vaseljenske patrijaršije, saopštio je Sinod RPC.

  „Sve navedeno u izjavi Svetog sinoda u potpunosti se odnosi na manastire Svete Gore Atos, u kojima se pominje ime carigradskog patrijarha Vartolomeja“, izjavio je za Sputnjik zamenik predsedavajućeg Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije Nikolaj Balašov odgovarajući na pitanje kako će izjava sinoda Ruske pravoslavne crkve uticati na hodočašće na Atos.

  „Od sada, pa sve dok se Carigradska patrijaršija ne odrekne usvojenih antikanonskih odluka, ruski sveštenici neće moći da saslužuju u zajedničkim liturgijama sa sveštenstvom Carigradske patrijaršije, a vernici neće moći da se pričešćuju u tamošnjim crkvama“, navodi se u izjavi.

  Planina Atos je administrativna teritorija Vaseljenske patrijaršije i sve što ide uz to, objasnio je portparol ruskog patrijarha Aleksandar Volkov.

  Ruska pravoslavna crkva saopštila je da je donela odluku da prekine sve odnose s Vaseljenskom patrijaršijom, nakon što je ona najavila da će podržati autokefalnost Ukrajinske crkve, odnosno njeno odvajanje od Moskovske patrijaršije.

  Ukrajina je prošle nedelje dobila odobrenje Vaseljenske patrijaršije da se pokrene proces uspostavljanja autokefalne Ukrajinske crkve, što zvanični Kijev vidi kao ključni korak u zaustavljanju Rusije u mešanje u unutrašnje poslove Ukrajine.

  Iz Carigradske patrijaršije je tada saopšteno da je ukinuta odluka iz 1686. godine, prema kojoj je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijaršiji.

  Ruska crkva je to nazvala najvećim raskolom u hrišćanstvu u poslednjih hiljadu godina. 

  Tagovi:
  Ruska pravoslavna crkva, Vaseljenska patrijaršija, Atos
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga