05:40 19 Mart 2019
Slušajte Sputnik
  Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi

  Zaharova: Rusija se ne meša u situaciju u Libiji

  © Sputnik / Natalья Seliverstova
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  109

  Rusija se strogo pridržava odluka Saveta bezbednosti UN o Libiji i ne meša se u situaciju u toj zemlji, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  „U britanskim medijima pojavili su se materijali o navodnom mešanju Rusije u Libiji, uključujući i isporuke naoružanja libijskoj nacionalnoj armiji pod komandom maršala Haftara. Protiv Rusije pokrenuta je prava informaciona agresija, prava bitka bez pravila“, saopštila je Zaharova i dodala da postoje razne insinuacije na temu Rusije.

  „Jednu od glavnih uloga u ovome igraju britanski mediji. U svakom slučaju, na novom nivou se pažnja svetske zajednice okreće insinuacijama o navodnom mešanju Rusije u Libiji“, naglasila je ona.

  „Mislim da se oni koji su izabrali takvu rusofobičnu liniju neće smiriti. Oni ne prate put logike i činjenica. Ovde su u pitanju druge metode. U ovom slučaju nema smisla ulaziti u ozbiljnu polemiku. Smatramo da je to suvišno“, istakla je Zaharova.

  „Rusija se strogo pridržava odluka Saveta bezbednosti UN o ovoj zemlji. U svojim praktičnim koracima naša zemlja se fokusira na saradnju sa svim odgovornim stranama u Libiji u interesu što skorije realizacije odredaba mape puta za nacionalno pomirenje koje je dao specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za Libiju“, rekla je Zaharova.   

  Posle svrgavanja i ubistva Moamera Gadafija 2011. za vreme oružanog sukoba, Libija doživljava period oštre krize. U zemlji vlada dvovlašće: na istoku države u gradu Tobruku radi parlament kojeg je izabrao narod, a na Zapadu u glavnom gradu Tripoliju nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva sa Faezom Saradžem na čelu, koja je formirana uz podršku UN i Evrope. Vlast istočnog dela zemlje deluje nezavisno od Tripolija i sarađuje sa nacionalnom vojskom sa Halifom Haftarom na čelu, koji vodi rat sa ekstremistima. U Parizu su se u maju strane političkog sukoba dogovorile da će 10. decembra održati nove predsedničke i parlamentarne izbore.

  Tagovi:
  Marija Zaharova, Libija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga