03:10 23 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Premijer Rusije Dmitrij Medvedev

  Medvedev: Evropa zbog antiruskih sankcija više gubi nego SAD

  © Sputnik / Aleksandr Astafьev
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 191
  Pratite nas

  Evropa ima ozbiljne gubitke od antiruskih sankcija, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država sa kojima Rusija ima relativno mali trgovinskih obrt, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

  „Posle objavljivanja sankcija naš trgovinski obrt sa Evropskom unijom smanjio se za skoro polovinu. Bio je 430 milijardi evra, a u jednom trenutku je pao na 220-230. Postavlja se pitanje: šta je ovim izgubila Evropa? A izgubila je radna mesta. Izgubila je profit. Izgubila je samopouzdanje“, rekao je Medvedev u intervjuu za „Juronjuz“.

  On objasnio je da zbog malog obima rusko-američke trgovine američki biznis ne trpi mnogo od aktuelnih sankcija Rusiji.

  „Ali evropski biznis veoma trpi, jer imamo ogroman obim trgovinskog obrta. Trgovinski obrt sa Sjedinjenim Američkim Državama sada je otprilike u lošem periodu — oko 20 milijardi dolara. To nije ništa. Trgovinski obrt sa Evropskom unijom je mnogo veći, 45 odsto naše trgovine odlazi na Evropsku uniju. To su stotine milijardi evra“, istakao je Medvedev.

  Sankcije SAD protiv ruskog bankarskog sektora predstavljaju objavljivanje trgovinskog rata, ali Rusija može da prevaziđe ovaj pritisak, istakao je Medvedev.

  „A sankcije bankarskom sektoru su zapravo objavljivanje trgovinskog rata, to su najteže sankcije. Nema sumnje da ćemo moći da prevaziđemo ovakav pritisak“, naglasio je Medvedev.

  On je dodao da politika sankcija narušava ekonomski poredak u svetu.

  „Nemamo nikakve sumnje da je naša ekonomija u stanju da se prilagodi svakom pritisku. Jedino pitanje je zašto je to neophodno. Pitanje je upravo u tome što to uništava međunarodni poredak, uključujući i međunarodni ekonomski poredak“, objasnio je Medvedev.

  Odnosi između Rusije i zapadnih zemalja su se pogoršali zbog situacije u Ukrajini i oko Krima. Zapad je Rusiji, optužujući je za mešanje, nametnuo sankcije. Moskva je 6. avgusta 2014. usvojila recipročne mere, uvela politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati sa njom na jeziku sankcija.

  Tagovi:
  sankcije, Dmitrij Medvedev, EU, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga