14:45 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11060
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da očekuje da će sa novim rukovodstvom Ukrajine uspeti da izgradi odnose i da se dogovara.

  „Moramo da sačekamo dok se ne završe unutrašnji politički ciklusi, i ja se nadam da ćemo uspeti da sa novim rukovodstvom te zemlje izgradimo barem neke odnose i o nečemu se dogovorimo. Mi smo za to spremni i to želimo“, naglasio je Putin govoreći na debatnom forumu „Valdaj“ u Sočiju.

  Aktuelna politika kijevskih vlasti sastoji se od trgovine rusofobijom i antiruskim raspoloženjem, jer u Ukrajini više nije ostalo robe zbog raspada industrije, rekao je Putin.

  Prema rečima predsednika, ukrajinske vlasti smatraju da će saradnja sa Rusijom dovesti do rasta konkurencije na svetskom tržištu. Rusija, sa svoje strane, na to ne računa, već je htela da uspostavi radni odnos.

  Ruski predsednik nazvao je organizovanje terorističkih napada i ubistava lokalnih lidera najlošijim načinom rešavanja konflikta.

  „Najozbiljniji problem je, naravno, kriza u Donbasu“, rekao je Putin.

  „Mislim da će se mnogi složiti sa mnom da su organizovanja terorističkih napada, ubistva ljudi koje je stanovništvo izabralo da vodi te regione od strane obaveštajnih službi Ukrajine — najlošiji načini za poboljšanje odnosa sa ovim teritorijama“.

  On je dodao da je Rusija zainteresovana za potpunu obnovu odnosa sa Ukrajinom, ali da Kijev ovu situaciju gura u ćorsokak vodeći antinarodnu i antidržavnu politiku. 

  Putin je takođe upozorio Kijev da ne krene stopama bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija, zbog koga je Gruzija izgubila značajne teritorije.

  „Ono što aktuelne ukrajinske vlasti rade jeste da vode antidržavnu politiku“, naglasio je ruski lider. „Svojevremeno ju je vodio Sakašvili u Gruziji, napadajući Južnu Osetiju. Kao rezultat tih kriminalnih radnji, Gruzija je izgubila značajne teritorije“, objasnio je on.

  „Bilo bi veoma tužno da aktuelna ukrajinska vlast krene njegovim stopama“, naglasio je Putin.

  Tagovi:
  Mihail Sakašvili, Vladimir Putin, Gruzija, Ukrajina, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga