00:19 26 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1133
  Pratite nas

  Ministarstvo pravde SAD podiglo je optužnicu protiv državljanke Rusije zbog navodnog mešanja u predstojeće izbore u SAD u novembru, saopštio je američki televizijski kanal Si-En-En.

  U saopštenju Ministarstva je navedeno da je reč o saradnici kompanije „Projekt Lakhta“, 44-godišnjoj Jeleni Husjajnovoj, koja je optužena da je stupila u zaveru sa ciljem da „poseje metež u politički sistem SAD“ širenjem dezinformacija i provociranjem rasprava o širokom spektru pitanja koja nailaze na odjek u javnosti.

  Reč je, pre svega, o kontroli nad prodajom i nošenjem oružja i imigrantima u SAD.

  Ministarstvo tvrdi da je „Projekat Lakhta“, pored ostalog, usmeren na auditorijum u SAD, zemljama Evropske unije i Ukrajini. Prema navodima optužnice, Ruskinja je bila odgovorna za finansijsku stranu projekta, pre svega za kupovinu reklama na platformama društvenih mreža, registrovanje domena i kupovinu servera u SAD.

  Prema optužnici, učesnici zavere za koju je optužena državljanka Rusije, predstavljali su se kao obični američki politički aktivisti, koristili su društvene mreže za stvaranje hiljada naloga i adresa elektronske pošte koji su izgledali kao da pripadaju državljanima SAD i koristili ih za stvaranje i nametanje političkog sadržaja koji „deli američko društvo“. 

  „Ti nalozi su korišćeni i za pobedu ili poraz određenih kandidata tokom američkih izbora 2016. i 2018. godine“, navedeno je u saopštenju.

  Dodaje se da „optužnica ne sadrži podatke o tome da su Husjajnova ili zavera u celini imale bilo kakav efekat na rezultat izbora“.

  Ukazano je, takođe, da su tokom pripreme optužnice istražitelji uspešno sarađivali s kompanijama Fejsbuk i Tviter.

  Optužena se nalazi izvan granica SAD, zbog čega je mala verovatnoća da će se naći pred američkim sudom, navelo je Ministarstvo pravde SAD.

  To je prvi krivični postupak pokrenut u vezi s predstojećim izborima za Kongres SAD u novembru.


  Tagovi:
  mešanje u izbore, optužnica, Ministarstvo pravde SAD, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga