00:43 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1181
  Pratite nas

  Bivši ambasador Evropske unije u Rusiji, Vigaudas Ušackas, izjavio je da Moskva ne treba da se posmatra kao pretnja baltičkim zemljama, saopštio je list „Baltik tajms“.

  „Ne posmatram Rusiju kao direktnu pretnju baltičkim zemljama u ovom trenutku. Pentagon i NATO je takođe tako ne vide“, rekao je Ušackas, koji će kandidovati za predsednika Litvanije tokom internih debata partije Savez otadžbine i Hrišćanske demokrate Litvanije.

  Ušackas je dodao da će ako pobedi na predstojećim predsedničkim izborima u Litvaniji, povećati budžet za odbranu zemlje, ali istovremeno neće Rusiju smatrati nekom pretnjom.

  Litvanski političar smatra da danas treba održavati postojeće veze sa Rusijom. On je istovremeno istakao da ne postoji rizik od nekog vojnog sukoba, a poteškoće bi mogle nastati samo zbog ljudskog faktora.

  Ranije je austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio da zemlje Evropske unije moraju da održavaju dijalog sa Rusijom i sprečavaju dalje pogoršanje odnosa, a u budućnosti nastojati da ih poboljšaju.

  Odnosi između Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i oko Krima. Zapad je Rusiji, optužujući je za mešanje, nametnuo sankcije. Rusija je 6. avgusta 2014. godine preduzela recipročne mere, uvela politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati sa njom na jeziku sankcija.

  Tagovi:
  NATO, Vigaudas Ušackas, Baltičke zemlje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga