19:18 19 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  MIP Rusije

  Moskva: Glasanje za promenu imena u Makedoniji — prljava manipulacija

  © Sputnik / Maksim Blinov
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3853

  Glasanje u Makedoniji o izmenama u Ustavu za promenu imena i stupanje u NATO je održano uz kršenje svih normi. Moskva smatra to što se desilo prljavom manipulacijom, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

  „Obratili smo pažnju na glasanje koje je održano 19. oktobra u Parlamentu Makedonije izmenama Ustava koje su potrebne za promenu imena i stupanje zemlje u NATO. Sve je bilo organizovano po kanonima „savremene evropske demokratije“, navodi se u komentaru MIP Rusije.

  Kako se navodi, osam glasova koji su nedostajali za dobijanje potrebne većine, „bilo je dobijeno putem ucena, pretnji i potkupljivanja opozicionih poslanika“.

  „Troje od njih, iz čiste slučajnosti, upravo tog dana su bili pušteni iz zatvora, drugoj dvojici, protiv kojih je specijalno tužilaštvo bilo pokrenulo slučaj, obećana je sloboda, ostalima su u zamenu za ’pravilno glasanje‘ dati korupcionaški predlozi. Poslanike su zaključavali u kabinete, oduzimali im mobilne telefone, očigledno u duhu evropske demokratske prakse. Interesantno je da se ambasador SAD nalazio u zgradi Parlamenta sve do kraja sednice, što ne ostavlja sumnju ko je rukovodio tim procesom“, saopštio je ruski MIP.

  „Ovo što se desilo je otvoreno kršenje svih normi, i sa tačke gledišta zakona i u moralnom planu. Ovako prljave manipulacije se ne mogu smatrati pokazivanjem volje parlamentaraca. Mišljenje dve trećine makedonaca, koji su odbili da podrže Prespanski sporazum na neuspešnom referendumu od 30. septembra, grubo je ignorisano. Rešavanje spora između Atine i Skoplja treba da se zasniva na pravu, na širokoj podršci naroda, a ne na podeli društva“, naglasili su u ruskom spoljnopolitičkom resoru.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga