11:46 24 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Džon Bolton

  Bolton posle razgovora u Moskvi: Retorika je pregrejana!

  © AP Photo / Susan Walsh
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  4090

  Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton smatra da je preterana izjava da bi moguće istupanje SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa moglo dovesti do nove trke u naoružanju i učiniti svet opasnijim.

  Deaktivirana nuklearna interkontinentalna balistička raketa Titan II u Arizoni
  © AFP 2019 / BRENDAN SMIALOWSKI

  „Mislim da je retorika pregrejana: bio sam ovde (u Moskvi) pre skoro 17 godina tokom povlačenja (SAD) iz Sporazuma o ograničavanju sistema protivraketne odbrane i čuli smo mnoge slične izjave“, izjavio je Bolton za televiziju Bi-Bi-Si, odgovarajući na pitanje da li će postupci Sjedinjenih Američkih Država dovesti do nove etape trke u naoružanju.

  Prema njegovim rečima, SAD su istupile iz Sporazuma o PRO i sada je „bezbednost zemlje bolje osigurana“.

  Bolton je rekao da je razmatrao pitanje povlačenja SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa sa ruskim partnerima tokom posete Moskvi. „(Ministar odbrane Rusije Sergej) Šojgu zna da je ovaj sporazum iz vremena Hladnog rata i da se ticao samo dve zemlje, a sada se globalna realnost promenila i moramo nekako da reagujemo na ovo“, objasnio je Bolton.

  Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sastanku u Moskvi
  Upravlenie press-službы i informacii ministerstva oboronы RF
  Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sastanku u Moskvi

  Istovremeno, on je negativno odgovorio na pitanje novinara da li se slaže sa stavom Rusije da će istupanja SAD iz Sporazuma o raketama učiniti svet opasnijim.

  „Ne, to odražava promenjenu stvarnost. Moramo da krenemo od činjenica koje su nam poznate“, naglasio je Bolton.

  Bolton je dodao da je današnji sastanak sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom bio produktivan.

  „Održao sam veoma interesantan razgovor sa ministrom odbrane Šojguom o stavu Rusije o Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Imao smo vrlo produktivan razgovor sa ministrom odbrane Šojguom, koji je trajao oko sat ili sat i po“, zaključio je Bolton.

  Tagovi:
  Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, Džon Bolton, Sergej Šojgu, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga