19:06 16 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Štand državne korporacije Roskosmos na Peterburškom ekonomskom forumu

  Rusija restrukturira svemirsku industriju: Stvaraju se tri holdinga

  © Sputnik / Igorь Russak
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 271

  Direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogoziin izjavio je da će ruska svemirska industrija u narednih godinu i po dana biti restrukturirana, te da će biti stvorena tri holdinga. Jedan će se baviti proizvodnjom motora za svemirske brodove, drugi pratećom aparaturom, a treći će biti odgovoran za proizvodnju samih raketa.

  Rogozin je objasnio da je razlog za restrukturiranje potreba da se napusti praksa u kojoj se svaki svemirski brod izrađuje kao poseban i pređe na njihovu serijsku proizvodnju.

  „To je profitabilna ekonomija, jer se tehnička rešenja ponavljaju, samim tim se i proizvodnja pojednostavljuje. Shodno tome, serijskom proizvodnjom dobijaju se i kvalitet i pouzdanost“, rekao je direktor „Roskosmosa“.

  Rogozin je istakao i da je Rusija ovu reformu pokrenula sa ciljem da se prevaziđu situacije kao što su havarije i kvarovi na opremi i da se pomogne u osvajanju tržišta usluga lansiranja koje je Rusija izgubila na mnogim nivoima.

  On je naglasio i da je „Roskosmos“, budući da je reč o državnoj korporaciji, stvoren sa ciljem da konsoliduje svemirsku industriju, ali da „tek sada počinje da radi pravi posao“.

  Tagovi:
  svemirskka industrija, restrukturiranje, Roskosmos, Dmitrij Rogozin, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga