18:20 30 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2491
  Pratite nas

  Evropska unija, Francuska, Nemačka i Velika Britanija nastaviće da sarađuju s Rusijom, Kinom i drugim zemljama radi očuvanja i održavanja efikasnih finansijskih kanala s Iranom, bez obzira na američke sankcije, saopštila je u petak diplomatska služba EU.

  „Kao zemlje-potpisnice Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava za rešavanje iranskog nuklearnog problema preuzeli smo na sebe obavezu da radimo, pre svega, na očuvanju i održavanju efikasnih finansijskih kanala s Iranom i na daljem izvozu nafte i gasa iz Irana. U vezi s tim i drugim temama, nastavljamo saradnju s Rusijom i Kinom kao učesnicama Sporazuma, kao i s trećim zemljama koje su zainteresovane da podrže Sporazum“, navedeno je u saopštenju.

  Poslednjih sedmica, kako je saopšteno, posebno su intenzivirani napori koji su u osnovi evropske inicijative za stvaranje specijalnog mehanizma koji će omogućiti evropskim izvoznicima i uvoznicima da legalno trguju s Iranom.

  U saopštenju se dodaje da će ministri finansija Francuske, Nemačke i Velike Britanije održati sastanak o pokretanju tog mehanizma.

  Tagovi:
  sporazum sa Iranom, trgovina, nafta, sankcije, gas, Evropska unija, Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga