13:40 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Britansko-ruski hladni rat (90)
  1330
  Pratite nas

  Rusija nema o čemu da razgovara sa Velikom Britanijom o slučaju Skripalj, dok London ne dozvoli konzulski pristup Juliji Skripalj, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

  „Ako postoje konkretne činjenice, mi smo spremni da ih razmotrimo. Međutim, sada je naš glavni zahtev prema Londonu da nam pokažu rusku državljanku i njenog oca“, naglasio je ministar.

  Lavrov je izjavio da je nedopustivo odbijanje zahteva da samo pokažu da je živa. Prema rečima šefa ruske diplomatije, nema o čemu da se razgovara sve dok Velika Britanija ne promeni svoju stav koji se zasniva na neosnovanim optužbama.

  Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorički poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripalja vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.

  Rusija je više puta predlagala zajedničku istragu o incidentu, ali je London ignorisao tu inicijativu i odbio pristup žrtvama. Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uhvatilo je britansku premijerku Terezu Mej u laži. Naime, ona je tvrdila da je otrov proizveden u Rusiji, ali je britanska laboratorija Porton Daun to demantovala.

  Kasnije je London objavio fotografije dvojice „osumnjičenih za trovanje Skripaljevih“, tvrdeći da su to Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, agenti GRU. Moskva je saopštila da joj ta imena ništa ne znače.

  Tema:
  Britansko-ruski hladni rat (90)
  Tagovi:
  Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga