15:14 27 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 240
  Pratite nas

  Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) izgubila je svoju osnovnu namenu i pretvorila se u „svađalačku družinu“, a ako Rusija napusti organizaciju, mnogi će slediti njen primer, smatra zamenik komiteta Saveta federacije Rusije za međunarodne odnose Andrej Klimov.

  „Predlažem da se ne obraća pažnja na izjave političara zastarele organizacije kao što je PSSE. U poslednje vreme ona se iz parlamentarne organizacije preobratila u svađalačku družinu, i više se ništa ne dešava, oni sami sebe uništavaju. Ako mi napustimo PSSE, pretpostavljam da će mnoge zemlje krenuti našim putem“, konstatovao je Klimov. 

  On je naglasio da se pitanja bezbednosti uspešno rešavaju u okvirima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). 

  Klimov je takođe podsetio na jasno definisan zvaničan stav Rusije da ako u Ustav PSSE budu unesene izmene koje će u potpunosti štititi prava nacionalnih delegacija, Rusija će izvršavati svoje obaveze u okvirima skupštine. 

  „Ako se to ne desi, mi nećemo biti u mogućnosti da ispunjavamo svoje obaveze“, dodao je on.

  Klimov je takođe rekao da je zbunjen činjenicom da se PSSE pretvorila u strukturu koja samo kritikuje zemlje poput Rusije „i ništa drugo ne radi“, iako se u Baltičkim zemljama i u Ukrajini stalno krše ljudska prava. 

  „U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope vlada agresivna manjina“, ocenio je Klimov. 

  Osim toga, nedavno je bez učešća Rusije, u PSSE izabrano rukovodstvo organizacije, sudije Evropskog suda za ljudska prava. „Sami su zakuvali tu kašu“, zaključio je Klimov.

  Ranije je generalni sekretar Saveza Evrope upozoravao na opasnost od povlačenja Rusije iz Saveta Evrope. Nesuglasice sa Moskvom su uzrokovane time što je PSSE lišila prava glasa rusku delegaciju nakon što se Krim priključio Rusiji. 

  Tagovi:
  Savet Evrope, PSSE, Rusija, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga