10:10 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 12
  Pratite nas

  Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je u petak da Moskva ne vidi osnova za sumnju u sposobnost saudijskih vlasti da reše slučaj ubistva novinara Džamala Hašogija.

  U četvrtak je Glavno tužilaštvo Saudijske Arabije saopštilo konačne rezultate istrage o okolnostima nestanka opozicionog saudijskog novinara Džamala Hašogija 2. oktobra u Istanbulu. 

  Utvrđeno je, pre svega, da je tokom posete Generalnom konzulatu Saudijske Arabije Hašogi ubijen, i da su to učinili saudijski obaveštajci koji su „prekoračili svoja ovlašćenja“. Oni su u Istanbul došli kako bi Hašogija vratili u Saudijsku Arabiju.

  Ubice su raskomadale telo novinara i izneli ga iz konzularnog predstavništva kako bi prikrili zločin. Protiv pet učesnika u zločinu saudijski tužioci nameravaju, kako je saopšteno, da traže smrtnu kaznu.

  „Moskva uočava da je saudijska strana započela maksimalno pažljivu i objektivnu istragu o ovom incidentu, uključujući saradnju s turskim vlastima. Kako je Rijad u više navrata saopštio, ’slučaj Hašogi‘ je pod kontrolom najvišeg rukovodstva kraljevine koja smatra da je principijelno važno da svi koji su umešani u taj zločin budu otkriveni u što kraćem roku i da dobiju zasluženu kaznu“, navelo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

  Prema navodima predstavnika Ministarstva, „slučaj je sada pred sudom koji treba da utvrdi kolika je odgovornost optuženih za ubistvo novinara i da donese konačnu presudu protiv njih u skladu sa zakonodavstvom Saudijske Arabije“. 

  „Ne vidimo osnova za dovođenje u sumnju sposobnosti saudijskih vlasti da profesionalno reše ovaj slučaj“, navelo je Ministarstvo, naglašavajući da je nedopustivo politizovati ovakva pitanja i da je neophodno rešavati ih isključivo u pravnom polju.

  Džamal Hašogi, koji je radio kao komentator američkog lista „Vašington post“ i od 2017. godine živeo u SAD, nestao je u Turskoj 2. oktobra, nakon što je ušao u zdanje Generalnog konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

  Saudijski državni mediji su 20. oktobra objavili saopštenje generalnog tužioca zemlje da je Hašogi mrtav, a da je njegovo ubistvo usledilo nakon svađe sa saradnicima Konzulata. U vezi s tim slučajem je uhapšena 21 osoba.

  Tagovi:
  istraga, Ministarstvo inostranih poslova RF, Džamal Hašogi, Saudijska Arabija, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga