12:49 02 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 32
  Pratite nas

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštio je da OZHO i međunarodni mehanizam za pomoć u istrazi zločina protiv međunarodnog prava u Siriji planiraju da zaključe „memorandum o razumevanju“.

  Ministarstvo smatra da je taj dokument sastavljen uz kršenje zakona i da će biti u suprotnosti sa odredbama Konvencije o zabrani hemijskog oružja (KZHO) i principima same Organizacije o zabrani hemijskog oružja (OZHO) o poverljivosti.

  „Prema informacijama kojima raspolažemo, između Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) i ’međunarodnog nepristrasnog mehanizma‘ formiranog u skladu sa Rezolucijom 71/248, koju je usvojila Generalna skupština UN, kako bi se pomoglo u istrazi lica odgovornih za najteže zločine po međunarodnom pravu u Siriji od marta 2011, biće određeni parametri saradnje zaključivanjem ’memoranduma o razumevanju‘“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

  Sama činjenica da će se pojaviti ovaj dokument i njegov sadržaj pokreće niz ozbiljnih pitanja. „Očigledno je da je on sastavljen sa brojnim kršenjima, bez odgovarajućeg ovlašćenja za to, i u stvari je na granici samovolje njegovih autora“, ističe Ministarstvo.

  Ministarstvo ocenjuje da „memorandum direktno narušava odredbe Konvencije o zabrani hemijskog oružja koje se tiču poverljivosti, kao i politiku poverljivosti OZHO, jer omogućava da ’mehanizam‘ (a preko njega i treća lica) dobiju pristup informacijama od interesa“.

  Moskva se nada da će strane preispitati stav o zaključivanju memoranduma, jer su „pokušaji njegove realizacije ispunjeni posledicama nepredvidivim za integritet KZHO-a“ i izgradnju konstruktivnog i međusobno poštovanog dijaloga o hemijskom oružju u Ujedinjenim nacijama.

  Tagovi:
  hemijsko oružje, mehanizam, OZHO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga