20:22 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 400
  Pratite nas

  Rusija je pripremila informacije o radu zemalja Zapada na supstancama tipa „novičok“ i ove sedmice će ih predstaviti u Tehničkom sekretarijatu OZHO, izjavio je u utorak rukovodilac Centra za analitička istraživanja na osnovu konvencija o zabrani hemijskog i biološkog oružja Viktor Holstov.

  „Rusija je pripremila odgovarajuće dopune koje će biti predstavljene, po svoj prilici, ove sedmice u Tehničkom sekretarijatu. One podrazumevaju celu istoriju razvoja tog pitanja, uključujući rad u zapadnim zemljama na supstancama tipa ’novičok‘“, rekao je Holstov. 

  Prema njegovim rečima, u Rusiji su pronađeni svi materijali koji potvrđuju da su u SAD, na primer, pravljene hemikalije poznate pod imenom „novičok“, kao nervno-paralitičke otrovne supstance.

  „Pored toga, analizirali smo sve što je proizvedeno u toj oblasti i otkrili veliku količinu hemikalija koje su osamdesetih godina bile patentirane u SAD kao nervno-paralitičke otrovne supstance“, dodao je Holstov.

  Prema njegovim rečima, do usvajanja Konvencije o zabrani hemijskog oružja i sastavljanja spiska zabranjenih hemikalija SAD su krile proizvedene supstance, bez obzira na to što su već imale informaciju da je reč o visokotoksičnim otrovnim supstancama. 


  Tagovi:
  novičok, dokazi, OZHO, Zapad
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga