16:56 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Britansko-ruski hladni rat (90)
  5034
  Pratite nas

  Britanska policija objavila je nove video-snimke sa Rusima Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Baširovom, koji su osumnjičeni za navodno trovanje Sergeja i Julije Skripalja, kao i fotografiju bočice u kojoj se navodno nalazila toksična supstanca.

  „Snimci sa sigurnosnih kamera dvojice osumnjičenih, poznatih pod pseudonimima Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, pokazuje kako oni dolaze i kreću se po Solsberiju u nedelju 4. marta. Takođe su predstavljene fotografije specijalnog modela lažne flašice parfema. Istražitelji iz jedinice za borbu protiv terorizma Skotland Jarda nastavljaju istragu“, navodi se u saopštenju Skotland Jarda koje je dobio Sputnjik.

  Policija je takođe pozvala sve koji su u periodu između 2. i 4. marta bili u prilici da vide ili same osumnjičene, ili kutiju ili bočicu lažnog parfema „Nina Riči“ da to prijave istražiteljima.

  Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“.

  Moskva to kategorički poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripalja vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda. Rusija je više puta predlagala zajedničku istragu o incidentu, ali je London ignorisao tu inicijativu i odbio pristup žrtvama.

  Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uhvatilo je britansku premijerku Terezu Mej u laži. Ona je tvrdila da je otrov proizveden u Rusiji.

  Međutim, laboratorija Porton Daun je to demantovala. Kasnije je London objavio fotografije dvojice „osumnjičenih za trovanje Skripaljevih“, tvrdeći da su to dva agenta GRU, Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Moskva je saopštila da ta imena „ništa ne govore“ Rusiji i ponovo pozvala Britaniju da pređe sa optužbi i manipulacije na saradnju.

  Tema:
  Britansko-ruski hladni rat (90)
  Tagovi:
  slučaj Skripalj, Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov, Solsberi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga