04:09 10 April 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1013
  Pratite nas

  Upotreba otrovnih supstanci u Evropi izaziva zabrinutost, ali Britanci i dalje ne otkrivaju podatke o istrazi incidenta u Solsberiju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući saopštenja o otrovnoj supstanci nađenoj u Solsberiju.

  „Nije jasno koja količina je nađena. Naravno, upotreba takvih jakih bojnih otrova u Evropi je veoma opasna činjenica koja izaziva ozbiljnu zabrinutost“, prokomentarisao je Peskov izveštaje da je količina nervno-paralitičke supstance, koju su navodno koristili agenti ruskih obaveštajnih službi u Solsberiju, bila dovoljna da se otruju hiljade ljudi.

  „Rusija je od samog početka predlagala saradnju Britancima kako bi se razjasnile okolnosti tog incidenta, ali smo bili odbijeni. Nisu nam izašli u susret i nemamo nikakve informacije o tome šta se dogodilo u Solsberiju. Nemamo podatke kakva je supstanca bila u pitanju, nemamo informacije koja je bila količina supstance, nemamo informacije ko je bio otrovan, šta se desilo sa njima, gde su bili i tako dalje. Žao nam je zbog toga. To je sve što mogu da kažem“, istakao je Peskov.

  Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorički poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripalja vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.  

  Rusija je više puta predlagala zajedničku istragu o incidentu, ali je London ignorisao tu inicijativu i odbio pristup žrtvama. Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uhvatilo je britansku premijerku Terezu Mej u laži. Ona je tvrdila da je otrov proizveden u Rusiji. Međutim, britanska laboratorija Porton Daun je to demantovala.

  Kasnije je London objavio fotografije dvojice „osumnjičenih za trovanje Skripaljevih“, tvrdeći da su to dva agenta GRU, Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Moskva je saopštila da ta imena „ništa ne govore“ Rusiji i ponovo pozvala Britaniju da pređe sa optužbi i manipulacije na saradnju. 

  Tagovi:
  otrovne supstance, Dmitrij Peskov, Solsberi, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga