15:58 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  6731
  Pratite nas

  Ukrajinska Vrhovna rada izglasala je uvođenje ratnog stanja u određenim regionima zemlje, uglavnom onih koji se graniče sa Rusijom, dok je predsednik Ukrajine Petro Porošenko nešto ranije izjavio da će ta mera stupiti na snagu 28. novembra u 9 časova prepodne po kijevskom vremenu.

  Ova mera će biti uvedena na period od 30 dana, umesto na 60 kako je ranije predlagano, kako se ne bi negativno odrazila na predstojeće izbore koji su planirani za 31. mart 2019. godine.

  U međuvremenu je ruska Federalna bezbednosna služba (FSB), budući da Savet bezbednosti nije usvojio predlog da razmotri ovo pitanje na današnjoj sednici, objavila sve detalje događaja u Kerčkom moreuzu, počevši od toga kada su ukrajinski brodovi uočeni, sve to podatka da je prvi hitac ruske pogranične službe usledio kao upozorenje, dok je drugi bio ispaljen tek kada su ukrajinski brodovi odbili da ispune zahteve ruske strane i da se zaustave.

  Uprkos tome Rusija je uspela da zapleni tri ukrajinska broda i da uhapsi 24 mornara zbog nezakonitog presecanja državne granice, iako je prilikom pucanja na ukrajinske brodove trojica mornara ranjeno, međutim oni su zbrinuti i van su životne opasnosti.

  Prema navodima krimskih zvaničnika, ukrajinski mornari koji su činili posadu ta tri ukrajinska broda, među kojima su i dvojica pripadnika ukrajinske bezbednosne službe koji su koordinisali ovu akciju, biće procesuirani zbog nezakonitog presecanja ruske državne granice. 

  U međuvremenu saopšteno je i da su ukrajinski mornari ispitani, te da je tom prilikom uhapšeni ukrajinski oficir Vladimir Lesovoj priznao da su dejstva koje su ukrajinski mornari izvršavali imali provokacioni karakter.

  Oglasila se i Rusija, a stalni predstavnik te zemlje pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič je upozorio da će Moskva žestoko reagovati na bilo koje nasrtaje na suverenitet i bezbednost Ruske Federacije.

  Najnovije vesti
  • 21:29

   Američki predsednik Donald Tramp prokomentarisao je minule događaje u Kerčkom moreuzu rekavši da mu se ne dopada to što se dešava i da se nada da će to biti ispravljeno, prenosi Rojters.

   On je istakao da zajedno sa evropskim liderima radi na pitanju rusko-ukrajinskih odnosa.

   „Oni nisu oduševljeni time. Mi svi zajednički radnimo na tome“, rekao je Tramp.

  • 20:44

   Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Rusija mora da razume da će njena dejstva u Kerčkom moreuzu imati određene posledice.

   On, međutim, nije odgovorio na pitanje novinara da li će Alijansa preduzeti bilo kakve konkretne mere u vezi sa incidentom.

   Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

   Stoltenberg: Dejstva Rusije neće ostati bez posledica

   Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Rusija mora da razume da će njena dejstva u Kerčkom moreuzu imati određene posledice.
   Dalje
  • 20:40
   Sednica Vrhovne rade Ukrajine

   Ukrajinska Rada izglasala uvođenje ratnog stanja

   Ukrajinska Vrhovna rada izglasala je uvođenje ratnog stanja u trajanju od 30 dana u određenom broju regiona Ukrajine, uglavnom onim koji se graniče sa Rusijom.
   Dalje
  • 20:31

   Ruska Federalna bezbednosna služba (FSB) saopštila je da je ispitala ukrajinske mornare pritvorene posle incidenta u Kerčkom moreuzu.

   Tom prilikom ukrajinski oficir Vladimir Lesovoj priznao je da su dejstva koje su ukrajinski mornari izvršavali imali provokacioni karakter.

   „Namerno smo ignorisali zahteve da se zaustavimo. Na našim brodovima nalazilo se i vatreno oružje, kao i mitraljezi sa municijom“, ispričao je on.

   Lesovoj je dodao i da je kao „službeno lice ispunjavao naređenje i planirao da izvede transfer ljudstva iz luke Odesa u luku Mariupolj.

  • 20:29
   Ukrajinski brodovi

   FSB izneo detalje: Zašto je ispaljen hitac upozorenja

   Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da je ruski brod „Izumrud“ ispalio hitac upozorenja prema ukrajinskim brodovima tek nakon što su oni ignorisali zahteve ruske strane da se zaustave i nastavili da izvode manevre.
   Dalje
  • 19:28

   Šef ukrajinske diplolmatije Pavel Klimkin izjavio je da Kijev još uvek nije spreman da u potpunosti prekine diplomatske odnose sa Moskvom, iako smatra da odnosi više praktično ne postoje.

  • 19:12

   Na jednom od tri ukrajinska broda koja su zaplenjena u Kerčkom moreuzu nalazila su se dva pripadnika ukrajinske bezbednosne službe, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

   Kako je rekao, oni su imali specijalni zadatak da obave u akvatoriji Kerčenskog moreuza, iako nije precizirao o čemu je reč.

  • 19:00

   Ukrajinske snage pripremaju u Donbasu provokaciju sa korišćenjem hemijskog oružja uz učešće zapadnih specijalnih službi, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

   On je podsetio da je ukrajinska vojska dopremila do linije razgraničenja raketne komplekse „Buk“, S-300, RS30 „Grad“ i „Uragan“, kao i da je intenzivirala gađanje naseljenih mesta u Donbasu.

  • 18:54

   Rusija će žestoko reagovati na bilo koje nasrtaje na njen suverenitet i na njenu bezbednost, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

   Vojna parada u Moskvi

   Rusija upozorava: Žestoko ćemo reagovati na nasrtaje na naš suverenitet

   Rusija će žestoko reagovati na bilo koje nasrtaje na njen suverenitet i na njenu bezbednost, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.
   Dalje

   „Moskva će žestoko reagovati na bilo koje nasrtaje na suverenitet i bezbednost Ruske Federacije. Upozoravamo, ovo što Kijev radi u saradnji sa SAD i EU, kada je reč o provociranju konflikta sa Rusijom, sa sobom nosi ozbiljne posledice“, naglasio je.

  • 18:25

   Ukrajinska Vrhovna rada odložila je sednicu na kojoj je trebalo da bude odobren ukaz o proglašenju ratnog stanja jer su članovi nekoliko parlamentarnih stranaka su po početku sednice zahtevali detaljnu diskusiju o trenutnoj situaciji.

   Naime, lider Radikalne stranke Oleg Ljaško zatražio je da se lično sastane sa predsednikom Ukrajine kako bi razgovarao sa njim o tome koji su razlozi za donošenje takve odluke.

   Predsednik Ukrajine Petro Porošenko obraća se poslanicima Vrhovne rade

   Odložena sednica Rade na kojoj se odlučivalo o ratnom stanju

   Ukrajinska Vrhovna rada odložila je današnju sednicu na kojoj je trebalo da bude odobren ukaz o proglašenju ratnog stanja, koji je potpisao predsednik Ukrajine Petro Porošenko.
   Dalje
  • 18:04

   Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Savetu bezbednosti UN Dmitrij Poljanski izjavio je da Ukrajina „podgreva“ temu militarizacije Azovskog mora zajdeno sa SAD.

   Štaviše, kako je precizirao, Kijev i Vašington tu inicijativu nastoje da proguraju u poslednjih nekoliko meseci.

  • 18:02

   Pred glasanjem u Savetu bezbednosti stalna predstavnica SAD Niki Hejli je izjavila da Amerika, Holandija, Poljska, Švedska i Velika Britanija ne žele da razmatraju to pitanje jer „kategorički podržavaju suverenitet i teritorijalni intergritet Ukrajine u skladu sa njenim međunarodno priznatiim granicama, kao i teritorijalnim vodama“.

   „Izražavamo duboku zabrinutost zbog incidenta koji se dogodio u Kerčkom moreuzu i koji predstavlja kršenje međunarodnog prava“, rekla je ona ocenivši da su SAD i njeni saveznici spremni da razgovaraju o temi ruske provokacije ukoliko se postavka pitanja tako i uokviri.

   Stalna predstavnica SAD u UN Niki Hejli
   © AP Photo / Cliff Owen
  • 17:37

   Savet bezbednosti UN blokirao je predlog Rusije da večeras razmatra situaciju u Kerčkom moreuzu.

   Naime, protiv ubacivanja ovog pitanja u dnevni red glasalo je sedam članica, četiri su bile uzdržane, izjavio je predstavnik Kine, koji ujedno i predsedava Savetom bezbednosti ovog meseca.

  • 17:16

   Stanje trojice povređenih ukrajinskih vojnika je stabilno, oni su zadobili „lake povrede mekog tkiva“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Krima.

   Kako se navodi, trenutno su ta tri mornara na lečenju i životi im nisu ugroženi.

  • 16:53
   Brodovi kod luke Kerč

   Lazanski: „Čamčićima“ na Kerčki most, kakva glupost (video)

   Neće biti nikakvog rata između Ukrajine i Rusije zbog incidenata u području Kerčkog moreuza, gde su ukrajinski ratni brodovi flagrantno prekršili međunarodno javno i međunarodno pomorsko pravo. Neće biti nikakvog sukoba između Rusije i Zapada povodom Ukrajine, osim, naravno, verbalnih izjava.
   Dalje
  • 16:44

   Predsednik Ukrajine Petro porošenko izjavio je da je potpisao ukaz o uvođenju ratnog stanja na celoj teritoriji zemlje, koje će stupiti na snagu 28. novembra u 9 časova prepodne po kijevskom vremenu, u slučaju da ga Vrhovna rada usvoji.

   Takođe, Porošenko je u obraćanju javnosti predložio poslanicima ukrajinske Skupštine da ratno stanje uvedu na period od 30 dana umesto na 60 kako je ranije predlagano, kako se ova mera ne bi negativno odrazila na predstojeće izbore koji su planirani za mart 2019. godine.

   Predsednik Ukrajine Petro Porošenko na konferenciji za medije u Kijevu
   © REUTERS / Gleb Garanich
  • 16:25
   Kerčki moreuz video

   Kriza u Azovskom moru u jednom minutu (video)

   Incident u području Kerčkog moreuza u Azovskom moru, gde su ukrajinski ratni brodovi prekršili međunarodno javno i međunarodno pomorsko pravo, postao je svetska tema broj jedan. Pogledajte kratak video o najvažnijim činjenicama o tom incidentu.
   Dalje
  • 16:20

   Odgovornost zbog negativnog razvoja situacije u Azovskom i Crnom moru u potpunosti leži na Kijevu, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

  • 16:04

   Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uručilo je protestnu notu otpravniku poslova ambasade Ukrajine u Moskvi Ruslanu Nimčinskom zbog incidenta u Kerčkom moreuzu.

   Takođe, Ministarstvo je izrazilo nezadovoljstvo i zbog nedavnih napada ukrajinskih nacionalista na predstavništva ruske diplomatske misije  u Ukrajini.

   Istovremeno, Nimčinski prilikom napuštanja Ministarstva nije želeo da odgovara na pitanja novinara. Izemđu ostalog, izignorisao je pitanje o tome kakvi su naredni potezi Kijeva. 

   © Sputnik / Natalia Seliverstova
  • 15:47

   Ukrajinski mornari, koji su činili posadu tri ukrajinska broda, biće procesuirani zbog nezakonitog presecanja ruske državne granice, izjavio je premijer Krima Sergej Aksjonov.

   „Njima ništa ne preti sem krivične odgovornosi prema zakonu Ruske Federacije zbog narušavanja državne granice“, istakao je.

  • 15:28

   Nemačka je spremna da posreduje između Rusije i Ukrajine u okviru Normandijske četvorke kako bi se pronašlo rešenje u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu, izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

   „Svima ćemo dati do znanja da pozivamo obe strane da projave suzdržanost i da, ukoliko to bude bilo potrebno, posredujemo između Moskve i Kijeva da ovaj incident ne preraste u ozbiljnu krizu“, istakao je.

   Hajko Mas
   © AP Photo / Markus Schreiber
  • 15:25

   Ukrajina je pojačala mere bezbednosti i sajber zaštite na važnim objektima ifrastrukture zbog odluke Kijeva da na teritoriji zemlje uvede ratno stanje, izjavio je tamošnji ministar za infrastrukturu Vladimir Omeljan.

   Kako je dodao, njegovo Ministarstvo je u višem stanju gotovosti da ispuni bilo kakve nalog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, u bilo kom trenutku.

  • 15:22

   Francuska izrazila duboku zabrinutost zbog situacije u Kerčkom moreuzu i pozvala Rusiju i Ukrajinu da budu suzdržane i da izbegnu bilo kakvu eskalaciju tenzija, navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva inostranih poslova.

   Pariz
   © REUTERS / Benoit Tessier

   Dodaje se i da, uzimajući u obzir činjenice svega što se dogodilo, nema nikakviih opravdanja za primenu sile od strane Rusije. Ministarstvo je pozvalo ruske vlasti i da u najkraćem mogućem periodu oslobode ukrajinske mornare i vrate Ukrajini njene brodove.

  • 15:22

   Predsedniku Ukrajine Petru Porošenku preostalo je samo da postane diktator, izjavio je šef Krima Sergej Aksjonov nakon odluke ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu da uvede ratno stanje u Ukrajini.

   „Nije ostvaren nkakav rezultat kada je reč o razvoju ekonomije i povećanju životnog standarda građana Ukrajine, sve se raspalo, a rejting Porošenka se srozao. Ostao mu je samo jedan put da opstane na vlasti, a to je da izvede provokaciju i da tokom ratnog stanja postane diktator. Međutim, mislim da mu ni to neće pomoći“, rekao je.

   Premijer Krima Sergej Aksjonov
   © Sputnik / Alekseй Filippov
  • 15:16

   Predsednik Ukrajine Petro Porošenko naložio je pograničnoj službi da pojača odbranu državne granice sa Rusijom, između ostalog i sa Krimom.

  • 15:15

   Ukupno 24 mornara činilo je posadu tri ukrajinska broda koja su zapleljena u Crnom moru zbog nezakonitog presecanja granice Ruske Federacije, saopšteno je iz bezbednosnih službi Krima.

   Od 24 mornara, njih trojica su povređena, ali im se pruža medicinska pomoć i van su životne opasnosti, podsećaju.

  • 15:02
   Mali ukrajinski oklopni artiljerijski brod Berdjansk koji je zadržan u luci Kerč
   Press-služba pograničnogo upravleniя FSB RF po Respublike Krыm
  • 14:58

   Berlin pozvao Moskvu i Kijev da smanje napetost nakon incidenta u Kerčkom moreuzu

   Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas pozvao je Moskvu i Kijev na deeskalaciju napetosti nakon pomorskog incidenta u Kerčkom moreuzu.

   „Situacija zabrinjava. Neprihvatljiva je ruska blokada prolaza prema Azovskom moru. Važno je da se blokada ukloni. Pozivamo obe strane na deeskalaciju“, napisao je Mas na svom nalogu na Tviteru.

    

  • 14:51
   Ruski ambasador Aleksandar Čepurin

   Čepurin za Sputnjik prokomentarisao krizu u Ukrajini

   Na pitanje Sputnjika kako će zvanična Moskva odgovoriti na ukrajinske provokacije, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin odgovorio je da sve zavisi od zasedanja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
   Dalje
  • 14:42
   Moskovski Kremlj

   Kremlj o incidentu u Kerčkom moreuzu: Rusija reagovala u skladu sa zakonom

   Incident u Kerčkom moreuzu predstavlja veoma opasnu provokaciju koja zahteva ozbiljnu istragu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
   Dalje
  • 14:37

   Otpravnik poslova ambasade Ukrajine stigao u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

   Otpravnik poslova ambasade Ukrajine u Rusiji Ruslan Nimčinski stigao je u Ministarstvo spoljnih poslova u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu.

   Ukrajinski diplomata nije odgovarao na pitanja medija.

   Ranije je portparolka Ministarstva saopštila da su „razlog za taj poziv agresivne i provokativne akcije ukrajinske strane“ u Kerčkom moreuzu.

   Ambasada Ukrajine u Moskvi

   Ukrajinski otpravnik poslova pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

   U Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine danas će biti pozvan otpravnik poslova u Ambasadi Ukrajine u Moskvi, izjavila je portparolka Ministarstva Marija Zaharova.
   Dalje
  • 14:29

   Za sada bez kontakta Putina i Porošenka

   Za sada nisu planirani kontakti predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Petra Porošenka, u vezi sa incidentom u moreuzu Kerč, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

   Peskov je, na pitanje novinara da li će između predsednika biti nekih bilateralnih kontakata, kratko odgovorio: „Nije mi poznato“.

   Portaprol Kremlja je dodao da do sada Putin i Porošenko nisu razgovarali o novonastaloj situaciji."Ako mislite na razgovore između dvojice predsednika, nije ih bilo“, kazao je Peskov.    

  • 14:28

   Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin danas je izjavio da Ukrajina zadržava pravo da se odbrani od Rusije i ne isključuje mogućnost da će Moskva nastaviti sa, kako je kazao, agresivnim potezima i na kopnu i na moru.    

   Glava MID Ukrainы Pavel Klimkin

   Ukrajina će tražiti mirno rešenje incidenta u Kerčkom moreuzu

   Ukrajina će, u skladu sa Poveljom UN tražiti načine za mirno rešavanje incidenta sa ukrajinskim vojnim sudovima u regionu Kerčkog moreuza, ali zadržava pravo na samoodbranu, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin.
   Dalje
  • 14:25

   U Kijevu nacionalisti organizovali protest, traže prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom (video)

   Nekoliko stotina predstavnika partije Nacionalni korpus i Nacionalne družine organizovalo je protest ispred zgrade administracije predsednika Ukrajine Petra Porošenko zbog incidenta u Crnom moru. Oni zahtevaju da se uvede ratno stanje u zemlji, prekinu diplomatski odnosi sa Rusijom i nacionalizuje njena imovina.

   „Mi se danas zalažemo da se u narednih 30 dana uvede ratno stanje. Pre svega, ako se uvede ratno stanje bez prekida diplomatskih odnosa, bez prekida odnosa koji se tiču Azovskog mora, to ratno stanje uopšte neće biti potrebno našoj zemlji“, izjavio je načelnik štaba Nacionalnog korpusa Rodion Kudrjašov, prenosi agencija „Ukrinform“.

  • 14:24

   Životi ranjenih ukrajinskih vojnika, koji su pritvoreni nakon što su tri ukrajinska broda prekršila granicu u Kerčkom moreuzu, nisu u opasnosti, izjavio je premijer Krima Sergej Aksjonov.

   „Troje je ranjeno. Zvanično objavljujem. Životi im nisu ugroženi. Da se to desilo našim mornarima, ne zna se kako bi sa njima postupali u Ukrajini. Ali naša strana se prema tome odnosi drugačije. Njima se ukazuje neophodna pomoć, upravo zato što mi shvatamo da su oni taoci trenutne političke situacije“, rekao je Aksjonov na televiziji „Rusija 1“.

    

  • 14:19
   Udarna vest

   Porošenko potpisao ukaz o uvođenju ratnog stanja

   Presednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je ukaz o odluci Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu da uvede ratno stanje u Ukrajini, navodi se na sajtu ukrajinskog predsednika.
   Dalje
  Uživo
  Ukrajinski mornar priznao: Provocirali smo! (foto, video)
  +
  Tagovi:
  ratno stanje, ukaz, incident u Kerčkom moreuzu, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga