20:25 03 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 371
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je svom francuskom kolegi Žan-Ivu Le Drijanu objasnio stav Rusije o incidentu na Crnom moru, koji je isprovocirao Kijev.

  „Odgovorili smo na pitanja naših francuskih kolega o incidentu koji se dogodio na Crnom moru. Iz nekog razloga, Evropska unija pominje Azovsko more u svojim komentarima… Naglasili smo da je incident bio namerno isprovociran“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa francuskim ministrom.

  On je istakao da su dvojica pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), koji su se nalazili na ukrajinskim brodovima, već dali iskaze koji su već dostupni medijima. „Svima bi trebalo da bude jasno kako i zašto se to desilo“, naglasio je Lavrov.

  Odgovarajući na pitanje da li Moskva smatra da je situacija otišla toliko daleko da će biti potrebna pomoć posrednika, Lavrov je odgovorio da ne vidi potrebu za bilo kakvim posrednicima.

  „Što se tiče incidenta na ulazu u Kerčki moreuz iz Crnog mora, juče su o ovoj situaciji razgovarali predsednik (Rusije) Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel“, rekao je Lavrov i objasnio da je postignuto određeno razumevanje koje će uskoro biti realizovano. 

  Sponzori ukrajinskih vlasti trebalo bi da upozore Kijev na posledice igre sa vatrom, naveo je ruski ministar.

  „Kao što znate, juče smo sazvali Savet bezbednosti UN. Ukrajina se, takođe, izjasnila za sazivanje takvog zasedanja. Mislim da je to bilo korisno kako bi svi čuli istinu o onome što se dogodilo. Ali glavna stvar ne zavisi od Saveta bezbednosti (UN), ne od OEBS-a, ni od neke druge organizacije, već od toga da su sponzori ukrajinskog rukovodstva oštro upozorili na neprihvatljivost takve igre sa vatrom“, naglasio je Lavrov. 

  U nedelju su tri broda ukrajinske ratne mornarice, „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne reagujući na legalne zahteve ruskih ratnih brodova i čamaca koji su ih pratili da se odmah zaustave. Sva tri broda kasnije su zadržana i nalaze se u luci u Kerču.

  Tagovi:
  incident u Kerčkom moreuzu, Žan-Iv Le Drijan, Sergej Lavrov, Ukrajina, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga