04:35 24 Mart 2019
Slušajte Sputnik
  Ruski tenk T-90

  Ruski tenk T-90A na spisku najboljih na svetu (foto)

  © Sputnik / Grigoriй Sыsoev
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2321

  Na spisku „najsmrtonosnijih“ savremenih tenkova, koji je sastavio američki list „Nešenel interest“, nalazi se i ruski T-90A „Vladimir“, koji je prvobitno predviđen za izvoz. Ruska „Armata“ i modernizovani T-72B3 nisu se našli na spisku pet najboljih.

  List navodi da su se Sjedinjene Američke Države nakon raspada Sovjetskog Saveza koncentrisale na borbu protiv međunarodnog terorizma, a tenkovi su otišli u drugi plan. Neke zemlje, poput Holandije, potpuno su prestale da ih upotrebljavaju. Međutim, sa početkom rata u Siriji i pogoršanjem odnosa između Rusije i Zapada, tenkovi su ponovo došli na dnevni red.

  Prema američkom listu, ruski tenk T-90 je prvi na listi najboljih tenkova. Novinari ga nazivaju najnaprednijim tenkom ruskih kopnenih snaga, kao i najboljim među tenkovima „velikog dometa“. Uprkos činjenici da je top 2A46M kalibra 125 milimetara manje efikasan od zapadnih pandana, T-90 i dalje može naneti više štete, jer ima sposobnost da ispaljuje protivtenkovske rakete. Raketa sa laserskim navođenjem 9M119M „Refleks“ prodire oklop debljine 700 milimetara na udaljenosti od pet kilometara, što je veoma impresivno.

  Tenk T-90 na demonstraciji vojno-patriotskog programa na sajmu tehnike
  © Sputnik / Ramilь Sitdikov
  Tenk T-90 na demonstraciji vojno-patriotskog programa na sajmu tehnike

  Sledeći na listi je američki tenk „Abrams“, kome su novinari dodelili naziv kralja ere koja je nastupila nakon završetka Hladnog rata. Ova mašina poseduje savršenu kombinaciju vatrene moći, zaštite i mobilnosti. Ovaj tenk je uspešno testiran u stvarnim sukobima za vreme rata u Persijskom zalivu i Iraku.

  Tenk Abrams
  © Sputnik / Hikmet Durgun
  Tenk Abrams

  „Leopard 2“ je „rođak“ američkog „Abramsa“, i evropske zemlje su uglavnom kupile oba tenka. Zanimljivo je da je nakon završetka Hladnog rata Nemačka zadržala minimalan broj ovih mašina. Ona je prodala 90 odsto tenkova, a preostali su sada u lošem stanju. „Leopard 2“ bi u budućnosti mogao da postane glavni borbeni tenk NATO-a.

  Nemački tenk Leopard 2
  © AP Photo / Michael Sohn
  Nemački tenk "Leopard 2"

  Četvrti na listi najboljih je sasvim očekivano izraelski tenk „Merkava“, koji koriste oružane snage zemlje koja decenijama ratuje. Među glavnim prednostima ovog tenka ističe se odlična bezbednost. Kupola i prednji deo tenka imaju oštre uglove kako bi se granate i rakete odbijale od njega i tako postigao minimalan udar. Motor se nalazi na prednjoj strani i on takođe ima ulogu zaštite posade. Dobro se pokazala i aktivna zaštita „Trofej“.

  Izraelski tenk Merkava IV na liniji Izraela i Gaze
  © AFP 2018 / JACK GUEZ
  Izraelski tenk "Merkava IV" na liniji Izraela i Gaze

  Na kraju liste se nalazi „Čelindžer 2“, tenk koji se proizvodi u Velikoj Britaniji — zemlji koja je izumela tenkove. Ovaj tenk je jedinstven po tome što je opremljen oružjem sa zarezima L30 kalibra 120 milimetara.

  Britanski tenk Čelendžer 2 u Basri avgusta 2006.
  © AFP 2018 / ESSAM AL-SUDANI
  Britanski tenk "Čelendžer 2" u Basri avgusta 2006.

  Ovo je jedan od najzaštićenijih tenkova na svetu, jer je opremljen oklopom druge generacije „čobem“, koji je napravljen od metala i keramike.

   

  Tagovi:
  tenkovi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga