19:57 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 121
  Pratite nas

  Lideri Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su se na sastanku u Buenos Ajresu, na marginama samita G20, dogovorili o koracima za realizaciju sporazuma o demilitarizovanoj zoni u sirijskoj provinciji Idlibu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov za televiziju „Rusija 1“.

  „Na tom sastanku je potvrđen i sporazum o Idlibu“, rekao je Lavrov. „Istaknuto je da, uprkos aktivnim, doslednim akcijama naših turskih kolega, ipak nisu svi ekstremisti poslušali zahtev za oslobađanje demilitarizovanog pojasa od 20 kilometara.“

  „Usaglašeni su dalji koraci usmereni na poštovanje sporazuma o stvaranju takvog demilitarizovanog pojasa, a dogovoreno je i da se istovremeno preduzmu mere da ekstremisti ne pokušaju da sabotiraju ovaj ključni sporazum, koji su svi pozdravili“, dodao je Lavrov.

  Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su se 17. septembra u Sočiju dogovorili da se do 15. oktobra stvori demilitarizovana zona duž linije razgraničenja oružane opozicije i vladinih snaga u sirijskoj provinciji Idlibu, a ministri odbrane dveju zemalja su potpisali memorandum o stabilizaciji situacije u zoni deeskalacije u Idlibu. Demilitarizovanu zonu će kontrolisati mobilne patrole turskih snaga i jedinica vojne policije Rusije.

  Tagovi:
  Samit G20, Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin, Sergej Lavrov, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga