11:26 26 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 026
  Pratite nas

  Predsednik Ukrajine Petro Porošenko pokušava da podražava rimskog imperatora Konstantinopolja, izjavio je šef odeljenja Sinoda za saradnju Crkve sa društvom i medijima Vladimir Legojda 5. decembra na svom kanalu na Telegramu.

  Vladimir Legojda je primetio da je datum održavanja raskolničkog sabora u Kijevu saopštio ne predstavnik Crkve, već političar.

  „Predsednik Ukrajine kao da je car Konstantin! Samo je vreme skroz drugo. Da li se nakon toga može ozbiljno govoriti da to nije politički projekat?“, prokomentarisao je predstavnik RPC.

  Podsetimo, Petro Porošenko je izjavio da će sabor ujedinjenja raskolnika biti održan 15. decembra u Kijevu. Po njegovim rečima, pre više od tri veka Moskva je „anektirala“ Kijevsku mitropoliju i sada će Ukrajinci dobiti svoju crkvu.  

  U oktobru je Carigradska patrijaršija objavila da započinje proces priznavanja autokefalnosti crkve u Ukrajini. Carigrad je ukinuo ukaz iz 1686. godine o prelasku Kijevske mitropolije pod nadležnost Moskovske patrijaršije i skinuo anatemu koju je Ruska pravoslavna crkva uvela protiv ukrajinskih raskolnika — Filareta Denisenka i Makarija Maletiča.

   

  Tagovi:
  Petro Porošenko, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga