04:51 15 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Sedište Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS)

  OEBS podržao Rusiju u situaciji sa Savetom Evrope

  © Sputnik / Taras Lariohin
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 191
  Pratite nas

  Predsednik Zajedničkog odbora Parlamentarne skupštine OEBS-a Filipo Lombardi pozvao je ruske parlamentarce da ne padaju na trikove onih koji žele da proteraju Rusiju iz Saveta Evrope.

  „Pozivam moje ruske prijatelje da prenagljuju. To je veoma važno za instituciju koja poštuje demokratiju, vladavinu prava i ljudska prava širom kontinenta“, rekao je Lombardi govoreći na Međunarodnoj konferenciji „Uloga parlamenata u savremenom svetu“.

  Sala za sednice Saveta Evrope u Strazburu
  © Sputnik / Vladimir Fedorenko

  On je dodao da je obaveza poslanika da građani ne gube zaštitu zbog konfliktnih igara i ne postanu njihovi taoci.

  „Veoma je važno da se ne upadne u zamku onih koji žele da isteraju Rusiju iz Saveta Evrope“, zaključio je Lombardi.

  Situacija u PS SE

  Ranije je generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland najavio pretnju od povlačenja Rusije iz ove organizacije. Neslaganja su nastala usled činjenice da je PS SE oduzela ruskoj delegaciji ovlašćenja nakon ujedinjenja Krima Rusiji.

  Krajem juna prošle godine Moskva je objavila da obustavlja plaćanje doprinosa za Savet Evrope zbog neučestvovanja ruske delegacije u radu parlamentarne skupštine. Rusija, takođe, nije platila doprinose za 2018. U oktobru je Jagland izjavio da bi u slučaju odbijanja da plati doprinosa u trajanju od dve godine zemlja mogla da bude isključena. Za Rusiju je ovaj rok u junu 2019.  

  Rusija je od 1996. godine jedna od pet glavnih platiša doprinosa u budžet Saveta Evrope. U vreme suspenzije transfera dela doprinosa 2017. godine njegov obim bio je više od 33 miliona evra godišnje.

  Tagovi:
  PS SE, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga