10:37 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1743
  Pratite nas

  Beloruska pravoslavna crkva smatra da je „nova crkva“ u Ukrajini raskolnička, a kontakti s njenim predstavnicima mogući su samo na građanskom nivou, saopštio je u subotu predstavnik BPC, protojerej Sergij Lepin.

  „Ta crkva je za nas, s formalne tačke gledišta, raskolnička. O kakvim kontaktima s njom može biti reči?“, rekao je Lepin.

  Predstavnik Bugarske pravoslavne crkve, mitropolit vidinski Danil (Nikolov) takođe je izjavio da je „ujediniteljski sabor“ koji je u subotu održan u Kijevu i nakon kog je objavljeno da se formira „Ukrajinska autokefalna crkva“ — nekanonski. 

  „Sabor u Ukrajini je nekanonski. Kakav može da bude rezultat sabora koji je sazvan protivno kanonskom poretku i u kojem učestvuju lica koja se nalaze izvan Crkve“, izjavio je mitropolit Danil u intervjuu koji je objavljen na zvaničnom sajtu Bugarske pravoslavne crkve.

  Prema njegovim rečima, „sabor“ je samo dodatno produbio podele među vernicima u Ukrajini.

  Ukrajinske vlasti očekuju da će početkom januara od Carigradske patrijaršije dobiti priznanje o autokefalnosti. U Kijevu je danas održan „ujediniteljski sabor“ na kom je izabran poglavar „nove crkve“ — mitropolit nekanonske crkvene strukture Epifanij Dumenko. 

  Tagovi:
  raskol, Ukrajinska autokefalna crkva, Belorusija, Bugarska, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga