06:51 22 April 2019
Slušajte Sputnik
  Marija Butina

  Ruskinja optužena za špijunažu u SAD mogla bi da bude oslobođena u februaru

  © AP Photo /
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 220

  Ruska državljanka Marija Butina, koja je uhapšena u SAD zbog sumnje da je radila kao tajni agent za ruske vlasti, mogla bi u februaru da bude puštena iz zatvora, rekao je u Moskvi njen otac Valerij Butin.

  „Nade, strategija i taktika koje njen advokat sada koristi u sudskom procesu orijentisani su na to da u februaru žele da je vide na slobodi. Kako će priča teći u stvarnosti treba pitati sud“, rekao je Butin i dodao da je zadovoljan radom odbrane i da će biti zadovoljan ako se sudski proces okonča deportacijom njegove kćerke iz SAD.

  Butina je u SAD optužena da je radila kao tajni agent, odnosno da je sarađivala sa stranom vladom, a da se nije registrovala pri Ministarstvu pravde SAD. 

  U optužnici se navodi da je Butina pokušavala da u SAD uspostavlja kontakte s američkim državljanima, čiji je cilj bio da se unaprede rusko-američki odnosi.

  Tužioci su prvobitno tražili kaznu od 15 godina zatvora, ali se optužena nagodila sa sudom, tako da joj sada preti najviše pet godina lišavanja slobode.

  Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da za optužbe na račun Marije Butine u SAD nema nikakvih osnova i da ona nema šta da prizna, jer nije ispunjavala nikakve zadatke državnih organa Rusije. 

  On je naglasio da će Rusija pratiti taj slučaj i da će pružiti pomoć svojoj državljanki.

  Tagovi:
  suđenje, tajni agent, oslobađanje, špijunaža, Marija Butina, Rusija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga