16:40 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2791
  Pratite nas

  Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril ocenio je da je nedavno održani „ujediniteljski sabor“ u Ukrajini doživeo potpuni debakl, kao i da je taj događaj rezultirao nezakonitom i antikanonskom legalizacijom raskolnika od strane carigradskog patrijarha Vartolomeja.

  „Ni do kakvog ujedinjenja nije došlo, ujedinili su se samo raskolnici i došlo je do njihove nezakonite i antikanonske legalizacije od strane patrijarha Vartolomeja, čija se jurisdikcija ni na koji način nije mogla odnositi na ukrajinsku teritoriju“, istakao je patrijarh Kiril.

  Prema rečima ruskog patrijarha, Carigrad je računao na to da će, onog trenutka kada se umeša u to pitanje, dobiti svu neophodnu podršku svih episkopa kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, kao i da će se oni odmah usredsrediti na sabor.

  „Vartolomeju je servirana lažna informacija o tome da je više od 10 episkopa podržava ’ujediniteljski sabor’. Međutim, na poslednjem zajedničkom sastanku rekao sam mu da je to laž i da sabor podržavaju svega dva ili tri episkopa. Ispostavilo se da su sabor podržala svega dva episkopa“, objasnio je patrijarh Kiril.

  On je dodao i da je ponašanje Carigradske patrijaršije zadivljujuće, pre svega iz ugla „zdravog razuma“.

  Ruski patrijarh je takođe ocenio da je usvajanje zakona o preimenovanju Ukrajinske pravoslavne crkve potpuna ludost, kao i da taj dokument ima za cilj da uništi kanonsku Crkvu u Ukrajini.

  Podsetio je i da sve zapadne zemlje, čije primere prati Kijev, prave jasnu razliku između crkve i države, odnosno naziv crkve se tiče isključivo religioznih organizacija, no zvanični Kijev čini sasvim suprotnu stvar, što predstavlja kršenje svih pravila i zakona prihvaćenih u jednom civilizovanom društvu.

  Tagovi:
  ujediniteljski sabor, debakl, Patrijarh Kiril, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga