18:48 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 91
  Pratite nas

  Ruske i britanske diplomate su u decembru, prvi put od marta, dobile vize, što će delimično upotpuniti sastav diplomatskih misija obeju zemalja, nakon proterivanja diplomata zbog incidenta u Solsberiju, saopštila je Ambasada Rusije u Londonu komentarišući demanti britanskog Forin ofisa da je postignut dogovor o obnavljanju diplomatskih misija.

  „Videli smo demanti britanske strane. Navešćemo činjenice. U decembru su, prvi put od marta, Rusija i Velika Britanija na uzajamnoj osnovi izdale određeni broj viza budućim saradnicima diplomatskih misija dveju zemalja. Na taj način će doći do delimičnog popunjavanja brojnog sastava nakon proterivanja dvadeset troje ruskih, a potom i dvadeset troje britanskih diplomata“, navedeno je u saopštenju Ambasade Rusije. 

  U saopštenju se dodaje da se izdavanje viza diplomatama posmatra kao ispravan korak, ali da je za obnavljanje diplomatskih misija u punoj meri još rano. 

  „Nažalost, britanska strana nastavlja da projektuje političke nesuglasice na uslove funkcionisanja Ambasade Rusije u Londonu i Generalnog konzulata Rusije u Edinburgu, što se, uz princip uzajamnosti, odražava i na britanske diplomatske misije u našoj zemlji. Dijalog o tim pitanjima će biti nastavljen“, navedeno je u saopštenju. 

  U martu je Rusija recipročno odgovorila na neprijateljsku akciju Zapada, koji je proterao niz ruskih diplomata. Povod za to bio je incident u britanskom Solsberiju, u kojem su 4. marta otrovani bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija. 

  Velika Britanija tvrdi da je za trovanje Skripalja nervno-paralitičkom supstancom A-234 odgovorna Rusija, koja to kategorički negira. 

   

   

  Tagovi:
  proterivanje diplomata, diplomate, Ambasada Rusije u Londonu, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga