05:31 23 April 2019
Slušajte Sputnik
  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov

  Rusija i Turska potvrdile poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije

  © Sputnik / Maksim Blinov
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 380

  Rusija i Turska su na sastanku na visokom nivou u Moskvi potvrdile poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon razgovora.

  Na sastanku je razgovarano o situaciji u Siriji nakon povlačenja američkih snaga.

  „Obe strane su naglasile da će se sav taj posao obavljati u strogom skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 2254 uključujući bezuslovno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije“, rekao je on.

  Rusija i Turska postigle su i dogovor o vojnoj koordinaciji.

  „Naravno, posebnu pažnju smo posvetili novim okolnostima koje su se pojavile u vezi sa objavom SAD o povlačenju svoje vojske“, objasnio je Lavrov.

  „Postignuto je razumevanje o tome kako će vojni predstavnici Rusije i Turske ’na terenu‘ nastaviti da koordiniraju svoje korake u novim uslovima sa ciljem konačnog iskorenjivanja terorističke pretnje u Siriji“, dodao je Lavrov.

  On je naveo da su razgovori Rusije i Turske o Siriji bili korisni, razgovaralo se o borbi protiv terorizma, humanitarnim pitanjima i povratku izbeglica.  

  Lavrov je naglasio da se Rusija nada da se zapadne zemlje neće mešati u dalje napore Moskve, Ankare i Teherana u stvaranju sirijskog ustavnog odbora.

  „Konstatovano je da su Rusija i Turska, uz učešće naših iranskih kolega, učinile sve što su obećale da će preduzeti u vezi sa formiranjem ustavnog odbora koji treba da počne sa radom u Ženevi, i to je učinjeno aktivnim posredničkim naporima naših vlada između vlade i opozicije“, objasnio je Lavrov.

  „Nastavićemo aktivno da promovišemo što skoriji početak rada ovog ustavnog odbora, sada već sa novim specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN gospodinom (Geirom) Pedersenom, koji počinje sa radom prvih dana januara“, dodao je ruski ministar.

  Rusko-turski pregovori o situaciji u Siriji održani su u formatu tri na tri, ministrima odbrane i spoljnih poslova pridružili su se načelnici obaveštajnih službi.  

  Tagovi:
  Sergej Lavrov, Sirija, Rusija, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga