06:07 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  90142
  Pratite nas

  Britanski princ Hari će se pridružiti korpusu Kraljevske morske pešadije u Norveškoj u jednoj od najvećih vojnih vežbi usmerenih protiv Rusije u poslednjih 20 godina, piše „Dejli miror“, pozivajući se na vojni izvor.

  Princ Hari i Megan Markl
  © AP Photo / Jeff J Mitchell

  Izvor britanskog lista je otkrio da će princ Hari učestvovati u vojnim vežbama i biti upoznat sa tajnim planovima borbe i informisan o svakoj fazi „bitke“.

  „Njegovo učešće je dobra vest za morsku pešadiju, koja će to smatrati kao vrlo pozitivan signal podrške korpusu. Oni su glavna snaga koja će štititi severni obod Evrope u slučaju konflikta i vrlo je važno da Hari bude sa vojnicima“, izjavio je izvor.

  Prema podacima lista, Hari će se pridružiti grupi od hiljadu elitnih marinaca koji će vežbati kontranapad protiv „ruske invazije u Norveškoj“, koja se prva može naći na putu Rusije. Vojne vežbe će trajati 12 nedelja i biće najveći manevri Kraljevske morske pešadije na Arktiku u poslednjoj deceniji. Zajedno sa vojnicima iz SAD i Evrope, u njima će učestvovati oko 8.000 vojnika.

  Tokom vojnih vežbi specijalne snage će skakati iz padobrana i izvoditi minobacačka, raketna, artiljerijska i protivtenkovska gađanja. Prema scenariju manevara, vojska će držati pod kontrolom severni obod Evrope do dolaska britanskog i američkog pojačanja.

  Neće biti zvanično objavljeno da će Hari učestvovati u vežbama, a list se složio da ne objavljuje poverljive informacije o njegovom kretanju. Samo je saopšteno da će princ u narednim nedeljama sa aerodroma „RAF Briz Norton“ u Oksfordširu odleteti za Norvešku.

  Tagovi:
  Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga